Met Mercedes Me L charge tarief (en Porsche Charging services) voordelig op reis naar Zuid-Frankrijk

Na ons avontuur op vakantie in Oostenrijk, waarvan we achteraf een veel te hoge afrekening voor het laden van onze EV mochten betalen, pakten we het deze keer beter aan. Nu sowieso was het de vorige keer vooral mis gegaan door een slordigheid van mijn kant. Ik had niet door dat onze Mercedes laadkaart niet meer via een gunstiger tarief afgerekend werd. Die omschakelen naar een Mercedes Me L abonnement voor 12,99 EUR per maand bracht me terug bij dat gunsttarief.

Een paar kleine aantekeningen daarbij is eerst en vooral dat het opzeggen en starten van dit abonnement telkens de eerste van de daaropvolgende maand is. Dus als je 15 juli start gaat het pas 1 augustus echt van start. Toch iets om op te letten als je zo op reis wil. Verder krijg je ondertussen gewoon hetzelfde tarief voor IONITY als andere DC laders. Ik kan me precies herinneren dat ‘t vroeger voor IONITY nog net iets goedkoper was.

Deze keer waren we trouwens met 2 elektrische auto’s tegelijk onderweg naar Zuid-Frankrijk. Maar voor de andere auto had ik nog wel een gratis abonnement waarbij ik dus zonder maandelijkse kost gebruik kon maken van deze betere tarieven. Bovendien is die andere auto ook nog eens zuiniger, hier zie je het verschil in verbruik van de twee elektrische auto’s.

Je kan verder wel gewoon de kaarten uitwisselen of bijvoorbeeld meerdere sessies op 1 kaart starten. De tarieven zijn nagenoeg gelijk, dit is wat ik betaalde voor snelladen in Frankrijk. Bij deze kaart zie je dan bijvoorbeeld wel nog een iets goedkoper tarief voor IONITY. Plus ook geen per minuut afrekening voor wie onnodig laders bezet.

We reden beide minstens 1.000 km heen en nog eens die afstand terug en ter plekke nog wat korteren afstanden. De totaalprijs was een pak goedkoper dankzij deze tarieven. Onderstaande zijn de twee afrekeningen die we ontvangen hebben.

Ik blijf er verder wel bij dat het gebruik van een app als ABRP (abetterrouteplanner) gewoon beter werkt dan de navigatie in de auto zelf. Het enige voordeel van de navigatie in je auto is dat deze ook de accu zal voorverwarmen waardoor je sneller kunt laden. Vooral voor heel snel ladende auto’s met 800V systeem is dit wel belangrijk. Maar met de on board navigatie kom ik gewoon nog te vaak uit op locaties waar ik simpelweg niet kan laden.

Onderstaande is de route vanaf de vakantiewoning naar huis. Dan zie je dat de andere auto dankzij het lagere verbruik en het snellere laden maar 2 stops nodig heeft. De EQV moet je eigenlijk elke 2u stoppen om 30 min te laden als je over de snelweg gaat. Dan heb je 200 km tussen de laadstops.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please reload

Please Wait