Met de elektrische auto op reis naar Oostenrijk is anno 2023 blijkbaar een makkie, hoe en waar laden en andere tips

We kennen onze EQV ondertussen al 2 jaar en 70.000 km dus we weten al wel hoe ver we op 1 lading kunnen rijden en waar we in België (desnoods) kunnen bijladen. En toch was voor de eerste keer echt ver op reis met deze elektrische auto spannend. Of tenminste dat dachten we dat het ging zijn… In realiteit bleek het super simpel, of zoals de kindjes het zouden verwoorden; “een makkie”.

Voordien hadden we nog een camper bus op diesel en natuurlijk lag alles ook een paar jaar stil dankzij covid. Maar nu in 2023 is het dan toch zo ver, de diesel is verkocht en we gaan dus elektrisch. Eerder waren we al tot in Luxemburg gaan kamperen. Nu was het plan Oostenrijk. En in Augustus doen we die oefening nog eens opnieuw naar Zuid-Frankrijk met 2 elektrische auto’s zelfs. Hoe dat afloopt lees je dan wel.

Ook anders is dat we nu niet meer kunnen stoppen en overnachten waar we willen, zoals met de camper wel kon. We hebben een grote tent om langer te staan, zie foto’s helemaal onderaan. Voor de korte overnachtingen hebben we onderstaande tipi tent die vooral heel snel opgezet en terug afgebroken is.

Met deze auto hebben we in de slechtste omstandigheden nog altijd 300 km bereik op de snelweg, op voorwaarde dat we niet sneller dan de limiet in België rijden dan toch (120 kph). En het laden kan met maximaal 110 kW wat met een bruikbare accugrootte van 90 kWh dus vol zou moeten zijn in minder dan 1u. Al weet elke elektrische gebruiker ondertussen wel dat je nooit tot 0% gaat en ook dat je bij onderweg snelladen beter stopt bij 80%. Maar eigenlijk wil je daar vooral niet aan moeten denken en niet zelf moeten rekenen.

Het begint dan ook met de navigatie. Mercedes zelf heeft een redelijk goed systeem waarbij je gewoon de eindbestemming moet opgeven en de auto zal je onderweg zelf de nodige tussenstops voorstellen op basis van de huidige lading en het verloop van de rit. Dit werkt in realiteit goed. Het enige probleem dat we hiermee hebben is dat je soms bij 50 kW of soms zelfs bij heel trage 11 kW AC laders terecht komt. Daarnaast lijkt het systeem ook een voorkeur te hebben voor IONITY en ik denk zelfs dat Tesla locaties nog niet eens opgenomen worden.

Dus ik dacht ik neem er de app van ABRP bij. Daarmee kun je tegenwoordig ook een specifieke auto selecteren om niet manueel de specificaties goed te moeten zetten. Dus wij selecteerden de Mercedes EQV 300 uit de lijst (de 250 is een ouder model), de start en de bestemming. Onderaan is er nog een schuiver om je voorkeur voor langere of kortere tussenstops aan te geven maar ik wijzig die zelfs niet meer. Het enige wat ik nog wel doe is aangeven dat ik wil aankomen met 40% accu omdat je niet op elke camping kunt laden.

Het resultaat voor onze reis, van Flobecq, België naar Karinthië, Oostenrijk met een EQV ziet er dan ongeveer zo uit:

Zoals je kunt zien gaat een groot deel van de route door Duitsland om dan pas op het einde in Oostenrijk uit te komen. In Duitsland blijkt Tesla heel populair (in Oostenrijk eigenlijk ook) en valt vooral op dat er meer dan laadopties genoeg te vinden zijn. We hebben letterlijk maar 1x niet kunnen laden in Oostenrijk en dat was dan nog een stop die we zelf maakten om een sticker voor de tolwegen in Oostenrijk aan te kopen. Daar stond een 50 kW lader die niet functioneerde. Zoals bij veel tankstations langs de snelweg in België ook het geval is trouwens.

Verder waren het vooral IONITY en opengestelde Tesla laadsites die voorgesteld werden. Voor mij goed genoeg. Het voordeel van IONITY is dat we er een abonnement hebben. Het voordeel van Tesla is dan weer de schappelijke prijs (ook zonder abonnement). Het enige vervelende aan Tesla sites is de heel korte laadkabel die voor de EQV vooral betekent dat we 2 laadplekken blokkeren. En dus nu en dan een Tesla eigenaar moeten uitleggen dat hij niet naast ons kan komen laden. Maar ik betaal evengoed dus ik voel me zeker niet schuldig. Dat ze maar bij Elon Musk op Twitter gaan klagen.

Voor Tesla laden heb je de app van Tesla zelf nodig. Daarbij krijg je bovenaan dan een optie om als niet Tesla eigenaar te laden. Het laadproces is vergelijkbaar met dat van de Bonnet app maar dan vlotter. Je kiest de locatie op basis van GPS en dan “start laden” en vervolgens kies je een cijfer/letter combinatie zoals die op de paal staat om te starten. Het stoppen kan gewoon door aan de stekker in de auto te onderbreken en uit te pluggen.

Op veel van de Tesla locaties in Duitsland en Oostenrijk zijn er ook al meerdere snelladers van andere merken beschikbaar. In Duitsland kon ik daar dan ook laden met mijn Shell Recharge badge (het vorige new motion). Let wel aan een hoger tarief. In Oostenrijk ben ik andere laders tegengekomen die ik met die Shell pass niet kon gebruiken (zie bv onderstaande foto). Met de Mercedes badge kon ik wel een stap verder maar bleef het laden op 0 kW steken dus zat ik evengoed vast. De oplossing dan was aan de overkant bij Tesla op te laden.

Maar zelfs dan waren er overal genoeg opties om te laden. Hetgeen net zoals in België nog veel beter kan zijn de voorzieningen bij die laadplekken. De beste zijn dan bij een Burger king of andere fast food keten. Zodat je daar op z’n minst naar ‘t toilet kunt gaan of iets te eten kan kopen.

Over het “moeten stoppen om te laden en zo tijd verliezen” kan ik heel kort zijn. Wij waren op weg met 3 kindjes op de achterbank en een hond aan de voeten. Dus we moesten sowieso elk anderhalf uur wel stoppen voor iets. Dan 20-30 min aan de lader was geen enkele keer te lang of vervelend. Vaker hadden we zelfs meer tijd nodig op die locatie waardoor we over de gemikte 80% gingen. Op minstens 3 locaties vertrokken we zo met een volle accu.

Op de meeste campings is het ondertussen wel verboden om je auto aan de plaats zelf op te laden. En als het wel mag hebben ze er wel iets op gevonden om het meerverbruik ook aan te rekenen. Wij hebben er zelf al een gewoonte van gemaakte bij uitstappen om de 2-3 dagen ergens te gaan laden.

1 Comment on “Met de elektrische auto op reis naar Oostenrijk is anno 2023 blijkbaar een makkie, hoe en waar laden en andere tips

  1. Na Tesla vooral Hyundai ioniq 5 en kia ev 6 gezien in Oostenrijk en Duitsland.

    Op de Duitse autobahn reden we 130 km/h op GPS waar het mocht. Dat en de zwaardere belading resulteerden in het hogere verbruik van 30 kWh /100 km. Gemiddelde in België was 27 kWh/100 km. Ook in Oostenrijk mag je 130 km/h op de meeste snelwegen. Na 1.700 km, waarvan 1.200 km de heen rit, was het gemiddelde al gezakt tot 25,5 kWh /100 km.

    De prijzen van het laden zal ik nog meedelen. Het zal wel deels gecompenseerd worden door de productie thuis.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please reload

Please Wait