Straatfotografie in Ronse met FujiFilm GFX 50R en GF 35-70mm lens

Fotograferen staat spijtig genoeg nog altijd op een laag pitje. Maar dit was weer eens een poging dat te veranderen. Het weer was alvast ideaal, gewoon lekker grijs weer dus gemakkelijk te belichten. En ook niet te nat of te koud dat er geen kat op straat is. Er was markt maar daar ben ik bewust weggebleven.

Het zal wel volledig aan mij liggen maar ik werk dus niet goed met een zoomlens. Ik stel letterlijk iets in op de lens, bv 35 of 45 of 70mm. En dan loop ik te fotograferen en als ik iets van compositie wil aanpassen gebruik ik mijn voeten. Zoals het ons geleerd werd eigenlijk en zoals je met elke prime zou werken. Je kiest dus een brandpuntsafstand in functie van wat je zal fotograferen. En dat tussen elke foto wijzigen werkt voor mij gewoon niet.

Verder nog een situatie met tegenlicht tegengekomen waarbij de camera duidelijk moeite had om de juiste focus te vinden. Niet omdat m’n scherpstelpunt verkeerd stond maar gewoon door de technische beperkingen van zo’n contrast AF systeem.

En ik heb alles in panorama crop gefotografeerd. Dat was uiteindelijk voor mij de voornaamste reden om zo’n GFX camera aan te schaffen. Niet de AF 😀 of zo. Het moeilijke is wel wanneer je dan gaat wisselen tussen horizontaal en verticaal dat je wel een heel extreem verschil krijgt. Hieronder staan alle verticale foto’s die ik gemaakt heb :D. Bij die laatste zat AF weer mis trouwens. En heb het duidelijk niet gezien ter plaatse.

En dan nog wat foto’s in landscape, hetgeen toch wel beter werkt voor deze panorama crop factor. Al bij al een geslaagde wandeling. Denk 1 uur of zo onderweg geweest te zijn. Vooral echt gemakkelijk licht en gelukkig nog niet te koud. En de jongen in m’n jas heb ik niet gehoord, die was in stilte om zich heen aan ‘t kijken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please reload

Please Wait