Een externe STEREO MICROFOON vinden om via mijn GOPRO GELUID op te nemen vanuit mijn helm tijdens het rijden, klinkt simpel, was het niet

Maar het is uiteindelijk wel gelukt. Het eerst wat je nodig hebt is eigenlijk een manier om een externe microfoon aan te sluiten op je GoPro. Standaard zit er daarvoor namelijk geen aansluiting op de GoPro modellen. Je hebt er een adapter voor nodig.

Een GoPro Audio adapter, 2 opties

Sinds de GoPro Hero 9 bestaat die ook nog eens in 2 varianten. Je kunt gaan voor de officiele GoPro Media Mod wat eigenlijk een extra behuizing is op je camera waar dan een audio adapter in verwerkt zit. Leuk idee maar zoals later blijkt niet zo heel goed uitgevoerd. Je kunt ook de oudere USB naar audio adapter kopen die dan los aan de camera hangt te bengelen.

Ik ben wel begonnen met zo’n media mod maar dan bleek al snel dat je geen externe accu kunt aansluiten en je de interne accu’s enkel kunt wisselen door de hele media mod er af te schuiven… en dat kan dan weer alleen als je de bevestiging los maakt onderaan de GoPro want die moet je inklappen !?

Dus dan maar overgeschakeld op de oudere USB-C audio adapter. Die heeft dus wel naast de 3.5mm jack ook nog een extra USB-C aansluiting zodat je ook nog altijd een externe batterij kunt aansluiten. Zo’n accu heb ik nog wel niet in gebruik, dat is de volgende stap. Voorlopig wissel ik de interne batterij, hetgeen gelukkig wel kan met die oudere audio adapter. Ik had er alleen een klepje voor nodig waarin een uitsparing voorzien was voor de USB-C poort.

En dan heb je nog geen microfoon

Dan de microfoon zelf. Daarbij bleek vooral dat de gevoeligheid van veel van dit type lapel of lavalier microfoontjes te hoog was waardoor ik geen normale opnamen bekwam. Uiteindelijk heb ik lang eentje gebruikt wat enkel mono was maar verder wel goed werkte. Daardoor moest ik dan bij ‘t bewerken van de video altijd een extra stap invoegen om de mono track om te zetten naar stereo. Ik ga die zelfs niet linken, niet omdat ik niet zou weten dewelke het is (wel) maar gewoon omdat ik jullie dat extra werk wil besparen.

Hier is een duidelijk overzicht trouwens van het type microfoons waar GoPro compatibel mee is. Wat je niet zoekt, maar wel bij veel van die lapel dingen het geval is, zijn de TRRS microfoons met dus 3 zwarte ringen (ipv 2 voor stereo of 1 voor mono). Het kan op zich wel maar dan moet je er nog een adapter tussen zetten om van TRRS naar TRS te gaan. Mono kun je verder wel gewoon rechtstreeks zonder adapter gebruiken.

En dan heb ik dus tal van goedkopere microfoontjes getest, waarvan voor veel ook gewoon vermeldingen van GoPro in de productbeschrijving stond. Niet dat dat dus iets betekent. Je kan veel beter kijken naar de reviews en daar dan heel specifiek zoeken naar gopro of motovlog of zo.

Er is 1 microfoon die zowat overal terug komt als ideaal voor GoPro en gebruik in helm met de fancy naam Purple Panda. Maar die is dan weer enkel in Amerika verkrijgbaar. Uiteindelijk heb ik deze microfoon in gebruik genomen die ook in de video te zien is. Er komt een adapter bij voor een ouder GoPro model, nog voor deze USB-C hadden. Die adapter heb ik niet nodig. Maar dat belooft wel voor de microfoon zelf. En inderdaad uit de eerste testen blijkt die goed te werken.

Dan nog batterijen, instellingen en andere zaken

Als batterij wissel ik voorlopig nog de interne batterij. Een kleine power bank op de achterkant van de helm gemonteerd met dan een USB-C kabel naar voor lijkt me nog wel handig. Want nu durf ik al eens het opnemen stoppen omdat de batterij leeg is en ik geen zin heb om die te wisselen.

Ik heb verder een SD kaartje natuurlijk, denk dat het een kaartje van 128 GB is. Heb meteen het type maar eens opgezocht ; Sandisk MicroSDXC Extreme Pro 128GB 170MB / 90MB U3 V30 A2. Gewoon kijken waar je die het goedkoopst kunt vinden via tweakers pricewatch of zo. Heeft niet veel zin om hier een link bij te zetten.

En de GoPro was lang via een arm op de zijkant van de gemonteerd om zo naar voor te komen. Dit omdat ik een belangrijke ventilatie opening op de kin heb. Die moet echt open kunnen om goed zicht door het vizier te houden (damp). Maar nu ben ik recent overgeschakeld op een kin adapter die specifiek voor mijn type helm ontworpen is. Het grote nadeel is de kostprijs.

ND filters of zo doe ik niet aan mee. Van mijn favoriete instellingen heb ik wel een video gemaakt. Belangrijkste is denk ik iets van belichtingscompensatie in te stellen anders zit je telkens met een kleine overbelichting. En dan de witbalans vast zetten want dat was er bij mij ook vaak naast.

Als externe accu ga ik nu dit eerst proberen, een 5000 mAh accu die compact genoeg is om achterop de helm te plakken. Een standaard Gopro accu is ongeveer 1800 mAh dus dit is bijna gelijk aan 3 accu’s of 3u filmen in 4K.

Belangrijke updates

De 5.000 mAh was maar goed voor grofweg 1, mss 1,5u opnemen. Was wel niet volledig opgeladen, 4/5 lichtjes lichten op. Maar tijdens het opladen leek het allemaal wel heel lang te blijven laden op het laatste lampje. Dus nog eens opnieuw proberen met volle accu. Is wel licht en compact genoeg om niet in de weg te zitten.

De microfoon heeft een stereo stekker maar is mono aangesloten. Heb dit nu zelf aangepast met nieuw kabeltje. Volgende rit zal uitwijzen of geluid nog kraakvrij is. Vooral de kant van het stekkertje was fragiel. Kan nog een andere stekker halen wel.

Update 30/03/2023

Uiteindelijk heb ik er zelf nog een metalen 3,5mm audio jack connector aan gehangen. Je kan deze per 5 of meer vinden op bv amazon.nl. Let er wel op dat deze voorzien zijn op stereo en je een mono lapel microfoon zoals ik hier gebruik dus net iets anders moet aansluiten opdat het allemaal zou werken. Zie onderstaand schema voor de te maken verbindingen. Het is zijn verder ook wel degelijke dingen van metaal maar voor waterbestendigheid zijn ze dan weer minder goed voorzien. Dus best ook wat vet in aanbrengen direct.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please reload

Please Wait