Black Friday deal gescoord met deze FUJIFILM GF 35-70mm f4.5-5.6 WR lens voor mijn GFX 50 R digitale middenformaat camera

Ik heb ooit eens, vlak voor de eerste covid uitbraak in Europa ergens, een FujiFilm GFX nieuw kunnen kopen voor de helft van de prijs. Was ergens een combinatie van cashback en kassakorting. Daar had ik dan een betaalbare pancake lens bij gekocht, namelijk een GF 50mm f3.5. Redelijk lichtsterk dus, zeker voor middenformaat.

En daar is het ook bij gebleven want die lenzen voor het GFX systeem zijn duur. Zie onderstaande screenshot voor een aantal vrij standaar lens opties. Die standaard zoom van 32 tot 64mm met een maximale lensopening van f4 over het hele zoombereik zou bijvoorbeeld een ideale lens zijn voor wat ik meestal fotografeer. Maar zelfs na 500 EUR korting is het nog een lens van 2.000 EUR.

Dus ik bleef die camera voornamelijk gebruiken met de 50mm f3.5 pancake lens van 1.000 EUR. Als ik het mij correct herinner kocht ik die trouwens ook voor 500 EUR in een actie. Daarnaast had ik nog een canon adapter zodat ik canon lenzen kon gebruiken. Zo heb ik een paar sterke primes van Canon getest en op zich werkt dat allemaal wel, inclusief autofocus, maar het is er niet voor ontworpen. En de canon lenzen zijn ook niet echt goedkoop of zo.

Tot ik de huidige winteracties tegenkwam van FujiFilm. Na corona was het al een tijdje geleden dat er nog goede acties waren geweest. Vaak was het alleen nog maar op body + lens combinaties en laat ik nu net al meer dan genoeg bodies hebben. Maar nu dus 50% korting op de FujiFilm GF 35-70mm f4.5-5.6 WR lens. Dan betaal je nog 500 EUR in plaats van 1.000 EUR.

Veel te weinig research gedaan of dit eigenlijk wel een goede lens is. Ik ging er, en ga er nog altijd, vooral van uit dat ze voor ‘t GF systeem geen slechte lenzen maken. Dus blindelings besteld. Thuis uitgepakt en al meteen ontdekt dat er geen diafragma ring op zit en dat de lens enkel zo compact is om op te bergen. Voor je een foto kunt maken moet je eerst de zoom ring verzetten naar 35mm en dan is de lens al meteen ~4 cm langer. Niet echt problematisch verder, gewoon handig om weten.

Het ontbreken van de diafragma ring heeft me wat meer tijd gekost om uit te zoeken hoe je dan kunt manueel belichten. De GFX 50 R die ik gebruik heeft namelijk alleen een compensatie draaiknop, een sluitertijd knop en nog een knop zonder label. Maar die zonder label wijzigde alleen de ISO waarde. De volgende dag wel ontdekt dat je de functie van die draaiknop rond de sluiter kunt wisselen met een klein knopje vooraan op de body, ook zonder label. En dan springt de camera plots op manuele belichting. Hoe ik nu terug naar automatische belichting moet zou ik dan ook weer niet weten :D.


Vervolgens in huis wat foto’s gemaakt. Al snel tot de conclusie gekomen dat middenformaat voor binnen, tijdens de wintermaanden, niet echt ideaal is. Maar ook dat de paar foto’s die ik gemaakt heb allemaal bij 55mm waren, nagenoeg de 50mm dus die ik al had maar dan in een lichtsterke lens die compacter en lichter is. Dus zo snel mogelijk maar eens naar buiten met deze combinatie om te zien of ik het zoomen wel of niet kan gebruiken. Dan moet je weten dat we in onze opleiding de eerste 2 jaar geen zoomlenzen mochten gebruiken!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please reload

Please Wait