2023 Audi e-tron GT test rit, toch anders dan de Taycan

Als je de Porsche Taycan overweegt kun je natuurlijk niet beslissen zonder de Audi e-tron GT ook te testen. Beide gebouwd op hetzelfde elektronische concept maar een totaal ander uiterlijk, ander interieur en zelfs in de ophanging en constructie van het chassis zijn nog tal van verschillen. Onderstaande video is deze van mijn testrit met de Audi e-tron GT RS.

Als je meer wil weten over die verschillen die er toch zijn tussen Audi e-tron GT en Porsche Taycan dan kan ik je de volgende video aanraden. Deze toont aan dat beide modellen in andere fabrieken gemaakt worden en er toch echt wel meer verschil op zit dan je zou denken; https://www.youtube.com/watch?v=nHQj6wHB4Yw&list=WL&index=1&t=218s

Voor de Taycan had ik ondertussen al een offerte en voor het instapmodel kwam ik uit op 104k incl BTW. Opties die ik dan als noodzakelijk beschouw zijn dingen als; grotere accu, adaptive cruise control, warmtepomp, luchtvering en 360 graden parkeercamera.

Maak ik een vergelijkbare configuratie met deze e-tron GT dan kwam ik op 114k incl BTW uit. Het vergelijk is niet helemaal eerlijk want dan heb je een AWD ipv RWD maar daarover later meer.

Belangrijker nu is dat ik dan dezelfde opties kies maar een aantal zaken al standaard zijn bij Audi. De grotere accu bijvoorbeeld wat best wel een dure optie is. En ook de warmtepomp is gewoon inbegrepen. Eigenlijk krijg je nog een paar dingen extra zoals het glazen dak maar dat wil ik dan eigenlijk net weer niet.

En dat brengt ons terug bij de AWD vs RWD. Deze etron GT was een RS uitvoering. Kort samengevat is de RS vergelijkbaar met een Porsche Taycan turbo wat veel te snel is voor mij en ook weinig bruikbaar. Het voelde dankzij die AWD wel altijd heel gecontroleerd.

De instap Taycan is enkel op de achterwielen aangedreven waardoor het sturen een totaal andere ervaring is. Je voelt veel meer wat er aan het gebeuren is. We hebben het nog altijd over een auto van 2 ton dus het is niet plots een lichtgewicht. Maar bij de AWD e-tron GT merk je heel goed dat jij wat aan een servostuur input geeft en de computer naargelang de omstandigheden daar wel of niet iets mee doet.

En die beleving wil ik niet. Het werkt super goed en is super veilig maar dan heb ik eerlijk gezegd liever wat minder vermogen en wat minder gewicht.

Wil je tot slot de Taycan en de e-tron eerlijk vergelijken van rpijs dan moet je die 114k naast de prijs van een Taycan 4S zetten. Ik had 20k aan opties op de gewone Taycan geselecteerd en de basisprijs van de 4S is al 110k. De enige opties die standaard geworden zijn op een model hoger zijn de aero S velgen (~1.250 EUR) en de luchtvering (~2.350 EUR). Al de rest, zoals grotere accu en warmtepomp zijn nog steeds betalend. Kortom is de Taycan sowieso iets duurder dan de e-tron GT.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please reload

Please Wait