Koken en koelen op 220V in de camper met ikea toestellen en ecoflow delta accu

Sinds 2017 hebben we onze eigen zelfbouw camper. Al vanaf de eerste versie van de keuken kookten we op gas. Voedsel koelen deden we dan weer in een mobicool 12V compressor koelbox. Sinds dit jaar zijn we overgeschakeld op een inductie kookplaat en meteen ook een iets grotere koelkast, beiden op 220V. In onderstaande video kun je die setup al zien. De walaansluiting heb ik opgezet met het DEFA systeem waar ik hier eerder al over schreef.

Over koken op gas

Gas verbruiken we amper en is overal te vinden als we toch eens zouden zonder komen te vallen. Al is dat door de reserve fles die we altijd bij ons hebben sowieso bijna ondenkbaar. Gas is gemakkelijk, efficient, compact en weegt weinig. Goedkoop is het niet, zeker niet in flessen, maar wij gebruiken er zodanig weinig van dat dat geen probleem is.

Nadeel is wel dat je met licht ontvlambaar materiaal op stap bent. Je kunt wel flessen buiten monteren of in afgesloten boxen. En je kan gas melders plaatsen. Wij ontkoppelen de fles tenzij we aan het koken waren. In België is er geen controle op de plaatsing van gasflessen. Er zijn wel richtlijnen waar de fabrikanten zich aan houden. Het is pas als je op reis gaat dat er in sommige landen wel regelgeving is waar je moet aan voldoen.

Over koelen op 12V

De koelbox op 12V is dan weer handig omdat je die rechtstreeks op een 12V accu kunt aansluiten. Dat hoeft zelf geen afzonderlijke accu te zijn omdat het ding ook automatisch uit gaat indien voltage te ver zakt. Dit om te voorkomen dat je de startaccu niet meer zou kunnen gebruiken om je motor te starten. Tijdens het rijden ga je automatisch opladen via de alternator.

Let er wel op dat je een koelbox met compressor koopt want de andere systemen (aka thermo elektrisch) verbruiken een pak meer en zijn ook afhankelijk van de omgevingstemperatuur. De mobicool koelbox die wij hebben kun je zelfs als vriezer gebruiken.

Het nadeel is dat het een rechthoekig model is wat je van bovenaf opent. Je kan de box dus niet eenvoudig in een keukenblok inbouwen. Je moet al met laderails werken om het geheel zo naar buiten te schuiven om te openen. Ander nadeel is dat je niet tegelijk op 12 en 220V kunt aansluiten. Als je wil wisselen moet je dus goed opletten en zelf de kabel verwisselen.

Alternatief ; alles op gas

Als je toch met gas blijft werken om te koken en je maakt alles zo veilig mogelijk dan kun je ook een inbouw koelkast installeren die op gas werkt. De meeste fabriekscampers hebben dit systeem. Er is dan wel een afvoer naar buiten nodig en uiteraard is de hele gasinstallatie wat complexer. Maar het kan. Dit soort koelkasten zijn wel niet goedkoop, reken op een kleine 1.000 EUR voor de instap modellen.

Bovendien werken die toestellen gewoonlijk zowel op 12V als op 220V en zullen die ook nog eens automatisch omschakelen. Als je deze optie kiest bespaar dan niet op de koelkast. Er zijn goedkopere modellen die zowel 12 als 220V aankunnen maar vaak zullen die op 12V met moeite nog koelen. En dat wil je natuurlijk niet hebben.

Alternatief ; alles elektrisch

Omgekeerd kan ook natuurlijk, alle gas laten vallen en koken op stroom. Dat is wat wij uiteindelijk gedaan hebben. Grote nadeel hier is dat vooral dat koken veel stroom vraagt. Sowieso kijk je best naar inductie, die plaat zelf kun je goedkoop vinden. Ook tafel koelkasten op 220V met compressor zijn goedkoop te vinden.

Op moment van schrijven verkopen ze een 40L koelkast voor 100 EUR en een 2 pits inductie kookplaat voor 70 EUR bij de Lidl. Bij Ikea hebben ze dit ook het hele jaar door, al zijn de prijzen daar wel iets hoger. Via amazon en andere online retailers kun je ook veel vinden.

De kost verschuift dan naar de opslag van je stroom. Als je op 1000 W gaat koken en 2x iets en half uur op zet dan heb je al 1 kWh er doorheen gejaagd. Als je dat wil opslaan met een all in one systeem heb je dus een ecoflow delta nodig van 1.400 EUR. Zelf iets bouwen met componenten zal je vaak duurder uitkomen. Plus dat je er de kennis en plaats voor nodig hebt.

Onze oplossing

En dat is wat wij dus gedaan hebben. Een Ecoflow delta van ongeveer 1200 Wh waar onze 220V 40L koelkast continue op aangesloten is. Deze verbruikt op het moment dat deze aan slaat ongeveer 80 W, maar die staat natuurlijk niet continu te draaien. Zelfs in de volle zon bij 36 graden bleef alles mooi koel en konden we langer dan 1 dag, ik schat ongeveer 2 dagen, koelen op die enkele accu.

Dat is voor ons voldoende omdat we gewoonlijk niet langer dan 1 dag weg zijn van campings. Als je toch meer vrijheid wil kun je gemakkelijk een zonnepaneel aansluiten op de ecoflow of zelfs gewoon aansluiten op het 12V systeem van je auto. Dan zal de accu ook tijdens het rijden opladen. Op termijn zal ik beide nog wel voorzien maar voorlopig bleek het dus niet nodig.

Het koken is wel een ander verhaal, op deze delat zit een omvormer van 1800 W. Dat is voldoende op 1 van de inductie platen te gebruiken. Ga je echter beide op vol vermogen gebruiken dan zal het systeem afslaan. Dat gaat dus enkel als we aan de camping aansluiten op de walstroom. Sowieso is het koken onderweg niet interessant tenzij je ook zon of alternator aangesloten hebt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please reload

Please Wait