Mercedes EQV na 8 maand en 20.000 km lange termijn test

Voor het gezin zijn we 8 maand geleden overgeschakeld op elektrisch. Omdat we 4 kindjes hebben waren er niet zo heel veel opties. Van die extra zitjes in de koffer zoals bij sommige 7 zitters (Tesla Model X, BMW X5, Volvo XC90, …) was voor ons geen optie. De levering was ook nog eens 6 of 7 maand dus pakweg iets meer dan 1 jaar geleden konden we eigenlijk enkel kiezen tussen de peugeot e-traveller en de Mercedes EQV of eVito tourer.

Het is de EQV geworden omdat die net iets groter was en met de veel grotere accu en laadsnelheid een beter bereik had. De e-traveller is wel net iets zuiniger wat het verschil kleiner maakt. Maar toch er blijft een redelijk verschil merkbaar in de praktijk.

Ik heb toen al redelijk wat verslagen gemaakt waarin ik uitleg wat de plus en minpunten zijn. Kort samengevat zijn we nog altijd heel tevreden. Grootste problemen die we ondervinden hebben of te maken met het gebrek aan een warmtepomp of het hoge gewicht.

De warmtepomp die er niet is, ook niet in de optielijst, maakt dat we een heel groot verschil in verbruik zien van bijna 10 kWh/100 km tussen gebruik in winter of zomer. In de winter moeten we de volledige cabine verwarmen, en die is natuurlijk ook nog eens niet klein, en dat gaat enkel met een heel ongunstige techniek. Er is nergens warmte van een motorblok dus alles moet aangemaakt worden. En dat gaat dan met elektriciteit… hetgeen ons heel wat extra verbruik en daarmee een pak minder bereik kost.

Er zijn wat tips om daar omheen te werken. Zo kun je de zetelverwarming voorin gebruiken en eventueel ook stuurverwarming. Al is dat natuurlijk geen oplossing voor achterin want daar heb je geen stoelverwarming. Ook een goede tip is de auto voor te verwarmen wanneer die aan de lader hangt. Dan komt die stroom namelijk rechtstreeks van de lader en niet van de accu.

Het hoge eigen gewicht kun je dan weer weinig aan tot niets aan doen. Wij hebben een volledig reservewiel, dat zal ook wel wat wegen. Het leeggewicht van onze EQV is 2.900 kg. Met mij erin (en nog 1 of 2 kindjes) is dat dus al 3 ton. Je bent dus eigenlijk altijd onderweg met een wagen die net niet op zijn volle belasting van 3.500 kg zit. Dat merk je aan de vering wanneer je over een drempel gaat. Die blijft iets te lang doorwiebelen. Daarvoor is de luchtvering mogelijks een oplossing, al hebben wij die niet gekozen.

Ik had vooral schrik voor de slijtage van een duur elektronisch systeem nadat we de dempers op de vorige auto rond de 250.000 km al eens hadden vervangen. Met die auto hebben we tot 340.000 km gereden. Dan heb je al eens kosten natuurlijk. Waar die auto wel goed in was waren de banden, daarmee kon ik zonder overdrijven 100.000 km doen met 1 set banden. Deels door de automaat en deels door het AWD systeem volgens mij. Uiteraard dan wel telkens per 4 te verwisselen, maar aan die kilometerstand was dat echt geen straf.

En zo ook voor de EQV had ik eerder al aangegeven een veel hogere slijtage dan normaal te verwachten door dat gewicht. Blijkt dat inderdaad ook het geval te zijn want al na die eerste 20.000 km zijn de voorste banden zo goed als op. Het gebruik is nu sinds mei veel meer snelweg en minder binnendoor dus ik gok dat we nog wel de 25 of mss zelfs 30k halen hierdoor. Maar meer zal het zeker niet worden. En als je zelf dus minder snelweg doet dus eerder 20 of 25k.

Anders dan dat wel alleen maar lof. Ik geef in de video ook nog aan dat het spijtig is dat ze in vergelijking met de andere EQ modellen een pak minder technische snufjes hebben. Dat is natuurlijk omdat deze generatie EQV en e-Vito nog gebaseerd zijn op de diesels. Ergens in 2024 zou een volledig nieuw elektrische platform van Mercedes op de markt moeten komen specifiek voor de bestelwagens. Ik kijk er alvast naar uit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please reload

Please Wait