DEFA systeem voor 220V wal aansluiting zelfbouw camper met mini plug aansluitkit en aardlekschakelaar

De meeste campers hebben een leefaccu om de momenten dat je niet op een camping staat op te vangen. Tijdens het rijden laden die op. Maar net zo handig is een wal aansluiting waarbij je op een camping gewoon je kabel uitrolt en zo 230V bekomt voor de zwaardere verbruikers.

Normaal ging ik een standaard camper wal aansluiting voorzien maar dat is toch wel een groot ding om aan te sluiten. Dus ook een groot gat en veel componenten weer om aan elkaar te hangen.

Tot ik onlangs op het DEFA systeem uit kwam. En dan vooral de mini plug wat betekent dat je maar een gat van 24mm nodig hebt. Dus ik ging daarmee aan de slag.

https://www.defa.com/de/product-category/ladesysteme-und-wechselrichter/zubehor/steckdosen/

Ik kocht een aansluit kit met 1,5m lange kabels voor zo’n 75 EUR en dan nog een aardlekschakelaar voor 360 EUR. Niet goedkoop maar wel alles direct in orde voor de keuring en super simpel aan te sluiten.

Vervolgens maakte ik achteraan in de bumper een gat in een stuk bumper twv 25 EUR wat vlakbij de doorvoer voor kabels zoals die van trekhaak zit. Vooraan in de bumper is waarschijnlijk gemakkelijker als je aan een laadpaal gaat staan. Maar dan moet mijn kabel al door het motorschot en binnenin ook veel verder weggewerkt worden.

Binnenin hangt dan de aardlekschakelaar, daar zijn een aantal varianten van. Ik heb versie 1 waar je een inkomende en uitgaande defa plug en een 220V schuko stekker op hebt. Dat is letterlijk inpluggen en het werkt.

1 Comment on “DEFA systeem voor 220V wal aansluiting zelfbouw camper met mini plug aansluitkit en aardlekschakelaar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please reload

Please Wait