Fiamma Vent 28 F dakluik zelf plaatsen in zelfbouw camper voor permanente ventilatie

Normaal zaten we nu in het zuiden van Frankrijk te genieten van de zon. Het weer is er inderdaad prachtig maar we zijn nooit kunnen vertrekken door covid en meteen daarna nog een stevige griep ook.

Dus eens hersteld ben ik maar verder gaan klussen. Ons dakraam moest er nog in. En als we voldoende hersteld zijn gaan we met het paasweekend alsnog een paar dagen dichter bij huis weg.

https://www.dewitschijndel.nl/fiamma-vent-28-f-dakluik-crystal/?gclid=Cj0KCQjwxtSSBhDYARIsAEn0thSiiIB47Z11MBro-h5M68Xfjma2RImQFwiFdj6xBXM_b219yH9MG2IaAsfeEALw_wcB

Dit Fiamma Vent 28 dakluik was mijn eerste keus. Betaalbaar, klemsysteem, niet te groot en continu verlucht.

Opgelet in België kun je niet zomaar een dakluik plaatsen. Je moet aan een aantal regels voldoen. En ze zijn daar behoorlijk streng op.

  • Het moet een dakluik met CE kenmerk zijn
  • Je hebt voor de plaatsing goedkeuring van de fabrikant van het voertuig nodig
  • Je mag geen steunbalken doorzagen of aanpassen
  • Het mag enkel in camper voertuigen dus niet in lichte vracht

Tot zover de regeltjes. Ik zei goedkoop model maar het papierwerk alleen aanvragen loopt al snel op in de kosten. Tot 600 EUR betalen alleen voor het mogen plaatsen van een dakluik is niet ongezien.

Verder mocht het dus niet te groot zijn om tussen de spanten van het dak te passen thv de keuken waar ik het wou plaatsen. Een gat maat van 28×28 kun je bijna overal kwijt. 35×35 bestaat ook. Voor de 40×40 modellen moet je al wat creatiever zijn of een andere locatie zoeken. 50×50 past sowieso enkel vooraan en bij lange uitvoeringen ook achteraan.

De modellen van hekki heb ik ook bekeken en hebben een veel eenvoudiger systeem om open te zetten met een beugel in plaats van dit hendel en tandwiel systeem. Maar die waren meteen ook groter en duurder. Kwamen ook wel met verduistering. Bij Fiamma is de verduistering pas vanaf de 40 beschikbaar.

Het gat maken ging redelijk vlot. Alleen bleek mijn zaagblad alle tandjes te verliezen. En spijtig genoeg was het gat net te klein. Het groter maken was een vervelend werkje waarbij ook het reserve blad al zijn tanden verloor.

Daarna alle randjes vijlen en behandelen tegen roest. Vergeet ook niet al het zaagsel op te ruimen want dat gaat ook roesten. Binnenin had ik een zak tegen het plafond gehangen om alles op te vangen.

Eens het gat gemaakt ben ik de plaatjes gaan printen om de diepe delen op het dak op te vullen. Ontwerp staat op thingiverse.com. Is een streepje van 18mm breed en 7,5 mm hoog en hoeken van 45 graden. Die lijmde ik eerst op het dak. Daarna kit op het dakraam rondom en in het gat gelegd.

https://www.thingiverse.com/thing:5351454

Dan een passend kader gemaakt voor aan de binnenkant. Of beter 3 kaders want pas het derde was goed. En de binnenkant op de bovenkant vastgezet met de bijgeleverde schroeven. Omdat dit klemt hoef je je dak niet vol te vijzen.

Komend weekend kunnen we uit quarantaine en de extra verlichting en verluchting gaan testen 💪.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please reload

Please Wait