Klap systeem kinderbed zelfbouw camper verder uitwerken

De eerste aanzet was gegeven met de constructie van de onderste bedden met centrale doorgang die omgebouwd kunnen worden tot 1 groot bed als we gaan slapen. Plan is om met de plank die in het midden komt meteen ook een tafel te voorzien zodat dit een ruime zithoek kan zijn als we niet slapen. Een inrichting die je wel vaker ziet.

Opklapbare kinderbedjes

De volgende stap is het maken van de kinderbedjes er boven. Om de onderste bedden alsnog als zitplaatsen te kunnen gebruiken moeten we deze dan natuurlijk opklapbaar maken. Het systeem wat ik nu probeer laat toe van de bedjes naar onder weg te klappen en zo schuin als rugleuning voor die zithoek te gebruiken.

De uitdaging aan mijn oplossing is dat er dus onder de bedjes geen vaste steunen mogen staan. Ik heb nu twee eenvoudige klapsteuntjes met een beperkt draagvermogen (max 50 kg) die enkel dienen om het bed op z’n plek te houden als je de bouten op de zijkant los maakt. Het dragende vermogen komt van de zijkanten waar het bed in bruikbare stand op vastgezet is met 2 of 4 bouten.

Als dit in de praktijk niet stevig genoeg is moet ik mogelijks werken met bedden die naar boven toe wegklapbaar zijn. Dan kan ik onderaan veel meer steun voorzien, eventueel ook nog wegklapbaar. De kussens en centrale matras van het bed beneden moeten dan als steun dienen voor de rug. Deze aanpak zie je wel vaker in andere campers.

Keukenblok en Toilet

Verder is het keukenblok nu ook aangepast en opgeschoven met een smallere doorgang langs de schuifdeur als gevolg. Wel nog ruim genoeg voor dagelijks gebruik. Ook kan ik daardoor nu een klaptafeltje aan dat keukenblok bevestigen wat dan bruikbaar is vanaf de omgedraaide passagiersstoel vooraan.

In het keukenblok is het toilet gezet op stevige rails met lagers met redelijk wat draagvermogen. Om doorhangen in uitgeschoven stand op te vangen hangt er op the einde een plankje wat net de grond niet raakt in ingeschoven toestand en in uitgeschoven toestand net wel. De rails op lagers heb ik bij toolstation gekocht.

Gasflesjes, kookplaat en pompbak zijn gelijk gebleven. Enkel de locatie van de vuil water bidon moet ik op een andere locatie in het keukenblok zetten. Ook gaan we de kraan voorlopig niet meer aansluiten. Deze gaf ons toch niet veel meerwaarde.

Doordat het toilet nu in het keukenblok zit moest onze koelbox wel weg. Die heb ik voorlopig pal in het midden gezet naast de enkel stoel achterin. Zo komt die van breedte gelijk met de dubbele rij stoelen achterin. En de box is nu ook gemakkelijker aan te sluiten op de accu van de camper zelf. En ook beter bereikbaar. Waarschijnlijk maak ik hier nog plaats voor een verzonken tafeploot rozet. Zo kan de tafel van de zithoek achterin eventueel ook gebruikt worden in de eethoek.

Meer inspiratie

We zijn er bijna klaar voor. Wat volgt zijn nog een aantal inspiratiebronnen voor deze nieuwe indeling.

Een mooi overzicht van de meeste interieur opties kun je op deze link vinden. En vergeet natuurlijk ook niet de Facebook groep van zelfbouw buscampers waar heel veel voorbeelden langs komen.

En onlangs kwam ik ook op deze website terecht van een aanbieder van kant en klare bouwpakketen voor Sprinter en Ducato. Heel knappe constructies en op eerste zicht ook niet overdreven duur.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please reload

Please Wait