Hyundai IONIQ 5 test rit met 73 kWh RWD model in BALANCE uitvoering met SOLAR pack

De IONIQ 5 staat al een tijdje op mijn radar en de vele goede reviews die ik links en rechts tegenkom hebben me alleen maar nieuwsgieriger gemaakt naar de rijervaring. Vooral laadsnelheid en binnenruimte komen altijd wel naar boven als pluspunten. Minpunten zijn vaak de afwerking aan de binnenkant en het hoge verbruik.

Eerder was ik al de Volkswagen ID.3 gaan testen als optie voor een (kleine) tweede auto. Ik vergelijk dus sowieso ook geregeld met die auto. En zelf rijden we elektrisch met de Mercedes EQV als gezinswagen.

Indrukwekkende Laadsnelheid tot 350 kW

Het design is persoonlijk en zoals bij veel recente EV modellen redelijk uitgesproken. Ik kan het retro design van deze auto zeker wel smaken. De Kia EV6 die op ditzelfde platform gebaseerd is vind ik dan weer afschuwelijk. En zo heeft iedereen zijn voorkeur.

De EV6 is technisch nochtans minstens zo indrukwekkend als deze IONIQ. Ik ben niet gaan laden tijdens m’n testrit maar dat hoeft ook niet want ik weet wat de specs zijn en er zijn genoeg voorbeelden te zien van sub 20 minuten van 10 naar 80% laden met snelheden boven in de 200 kW. Op papier tot 350 kW zelfs, maar dan is het vooral kwestie van dergelijk snelle laadpalen vinden en natuurlijk optimale temperatuur en SOC accu.

Bron afbeelding https://support.fastned.nl/hc/nl/articles/4405121276945-Laden-met-de-IONIQ-5

Er zijn spijtig genoeg nog niet veel alternatieven met deze snelheden. Of toch nog niet veel betaalbare. Er is Porsche Taycan die dit ook haalt en dus ook de Audi e-tron GT. En die Kia EV6 dus. Maar daar stopt het zo’n beetje. De Mercedes EQS kan ook boven de 200 kW laden. Maar buiten die kia hebben we het dan over een ander prijssegment natuurlijk.

Over de Binnenruimte

Van grootte was ik snel klaar, deze auto is groot genoeg. De ID.3 was me vooral achteraan nog te klein maar om eerlijk te zijn moet ik eigenlijk met de ID.4 vergelijken. Alleen vind ik die dan weer minder mooi. Wat ik wel niet ervaren heb is dat deze auto zoveel groter is dan deze toont. Oké van buitenaf is het een grotere auto dan de meeste foto’s doen vermoeden. En binnenin heb je inderdaad extra ruimte door het van de grond af elektrisch ontwikkelde platform.

Maar veel groter dan een Golf is het binnenin toch niet naar mijn mening. Van zodra je instapt merk je direct hoe hoog je bovenop de accu gaat zitten. En dan blijft er dus minder ruimte meer over in de auto dan je zou denken op basis van de buitenkant. Het verschil zit dus meer in het ontbreken van een middenconsole (optie) of transmissietunnel tot aan de achterbank.

Vooral in de koffer laat de ruimte wel te wensen over. De laadruimte is zeer hoog door de motor hub die achterin op de achteras onder die vloer zit. En door de schuine C stijlen blijft er ook in de hoogte niet zo heel veel ruimte over. Nu ja, ik verwacht er misschien te veel van. Ik heb altijd met grotere SUVs en breaks en bestelbussen gereden :D.

Er is verder ook een frunk, een opbergvak in de koffer vooraan. Bij de RWD modellen met enkele motor achterin heb je daar nog wel een groot vak zoals op bovenstaande afbeelding te zien is. Bij de AWD versie zit er voorin nog een tweede motor waardoor dat vak een pak kleiner uitvalt.

Schrik voor de Afwerking was Onterecht

In de video heb ik ‘t vooral nog over het interieur, dat was echt wel in orde. En in vergelijking met de first editie van de ID.3 die ik heb getest toch een pak beter van kwaliteit. Ook de hele rij ervaring is veel stiller dan die van de ID.3. Op dat vlak komt de ID.3 veel goedkoper over. Hopelijk is de ID.4 op dat vlak beter uitgerust. Maar voor de IONIQ 5 dus geen problemen gezien.

Ook de twee schermen waar je op kijkt zijn duidelijk en goed leesbaar en reageren snel op je input. De indicatie van de snelheid is wat wennen, gelukkig was die via het heads up display goed zichtbaar in de ruit. En zo zijn er wel redelijk wat kleinere teksten en extra informatie in dat scherm die je niet meteen ziet of kunt lezen tijdens het rijden. Overload aan informatie. Vooral op het hoofdscherm van de bestuurder staat er naar mijn idee veel te veel info.

En dan het Verbruik

Wat ons bij het verbruik brengt. Hyundai heeft ook een goedkoper alternatief voor de IONIQ 5 in de vorm van de KONA. Die KONA heb je nog in verschillende aandrijvingen en is gebaseerd op een ICE platform. En toch blijkt in de praktijk dat die auto met een kleinere accu eigenlijk verder kan rijden dat deze IONIQ.

Als ik naar de cijfers van m’n eigen korte testrit kijk dan kwam ik op 21.5 kWh/100 km en dat is inderdaad best veel voor een kleinere auto. Ter vergelijk zie je in de video dat ik met de veel grotere EQV bijna op hetzelfde verbruik kwam (wel in de range plus modus maar goed). De ID.3 had een veel lager verbruik. Veel heeft volgens mij met het hoge gewicht en de mindere stroomlijn van het ontwerp te maken.

Dit was nu wel op een koude dag, de auto zou een warmtepomp aan boord moeten hebben. Maar bijvoorbeeld de stuurverwarming stond ook even aan in het begin. Dus het gemiddelde verbruik over de levensduur is een veel betere indicatie. En die laat alsnog 19.3 kWh/100 km zien. Ook niet echt laag dus. Gelukkig heb je de accu snel terug vol geladen en heb je de keuze uit een 58 kWh of een best wel grote 73 kWh accu.

En Verder

De wegligging verder is dan weer duidelijker op comfort gericht. De ID.3 was harder en strakker geveerd met sportiever rijgedrag als gevolg. De IONIQ 5 kun je in de AWD versie met dual motor config krijgen waardoor die rond de 5 seconden naar 100 km/h kan. Best wel snel voor een auto die niet echt hard afgeveerd is!? Nodigt dus veel minder uit om snel te rijden. En de ID.3 was niet echt in een snelle uitvoering verkrijgbaar.

De configuratie die ik getest heb was dus een 73 kWh accu met RWD (single motor) in BALANCE uitvoering met SOLAR pack. Tijdens het opstellen van een offerte vroeg ik ook naar de levertijd. Als ik nu zou bestellen (in December 2021) dan kan ik volgens de offerte rekenen op levering in Juni 2022, volgens de verkoper eerder Augustus 2022. Als je echt niet kunt wachten dan zie je dat er in Brugge maar liefst 5 klaar staan.

Ikzelf kijk nog even verder maar deze blijft zeker op mijn lijstje staan. Datzelfde lijstje waar de ID.3 al snel van geschrapt werd.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please reload

Please Wait