De Volkswagen ID.3 is echt een leuke auto, alleen spijtig van de knopjes en de zetels

Jep ik ben de Volkswagen ID.3 eindelijk gaan test rijden. Ik zie ze al zo vaak op straat rijden en kom ze aan laadpalen tegen en denk telkens weer, wat een leuke auto.

De belangrijkste dingen zijn wel in orde lijkt het. Je kan kiezen tussen zowaar 3 accu groottes; 45, 58 of 77 kWh. En behalve de kleinste die aan 50 kW stopt gaat laden tot 125 kW volgens de verkoper. Volgens fastned 100 of zelfs 150 kW. Waarschijnlijk afhankelijk van het model.

Oei wel maar tot 30% SOC… Daarna zakt het snel in. Ik heb het niet getest maar lijkt er dus op dat het in de praktijk zelden 100 kW laden zal worden.

De motor is er ook in 3 sterktes waarbij ik de sterkste van de hoop gereden heb met net iets meer dan 200 pk. De vering is hard wat bijdraagt tot de sportieve rij ervaring. Maar echt bloedsnel is het niet met nog iets meer dan 7 sec van 0 naar 100 kph.

De harde vering is er waarschijnlijk ook eerder omwille van het hoge gewicht van de accu. Veel elektrische auto’s zijn zwaar en om rollen tegen te gaan moet de vering dan ook wat strakker staan.

Een sportstand heb ik niet gevonden. Ik kon instellen op D voor drive of B voor brake waarbij dat laatste rijden met regen is. Naar gevoel vergelijkbaar met de D- stand op onze eigen Mercedes. Maar die kun je ook nog op D–, D of D+ instellen en heeft daarnaast gewoon rij modi.

In negatieve zin zijn mij vooral de slechte stoelen opgevallen en de knoppen. Die stoelen kun je upgraden dus dat is een non issue. Die knoppen… Dat is gewoon hoe de wagen komt. Letterlijk enkel de ramen (en de start stop knop die je niet nodig hebt) waren fysieke knoppen. Al de rest waren van die touch dingen. Zelfs tot op het stuur.

Ik was zonder muziek aan het rijden en er is wel wat rolgeluid te horen maar niets extreem. Ik hoorde dan wel weer continu een hoge pieptoon en die ging pas weg als ik in park ging. Dus echt wel iets met de aandrijving.

Schermen en boordcomputer zijn eenvoudig maar goed. Heel overzichtelijk en leuke animaties en vlotte bediening enz. Gps zeer duidelijk ook, had veel weg van Google maps. Ook de teller partij is gewoon een display met je snelheid en links en rechts de hulpmiddelen en de navigatie. Eenvoudig maar goed.

Ook veel van de rij hulpmiddelen zijn trouwens gewoon standaard. Dingen zoals adaptive cruise control en lane assist. Super handig en werkte ook goed. De onnozele trilfunctie van het stuur bij de bediening van de knoppen is hier net wel handig om je te waarschuwen. En je voelt het stuur zelf kort draaien als je het uitdaagt.

Achteruit rij camera was van bedenkelijke kwaliteit. En vooraan moest ik het met sensor doen. Hopelijk is 360 wel een optie. Al heb ik daar niets van horen zeggen. Een soort heads up display werd wel genoemd.

Oh in mijn enthousiasme zou ik bijna de range en het verbruik vergeten vermelden. Het all time gemiddelde stond op 18.4 kWh/100km over net geen 5.000 km gereden. De gemiddelde snelheid stond laag maar kans is groot dat dat snel zakt bij lichten of uitleg door verkoper.

Zelf had ik tijdens mijn korte testrit binnendoor en verbruik van 16 kWh /100km en stond range op 300 km met een voor 75% geladen 58 kWh accu. Als ik snel reken zou ik dus op 360 km bereik uitkomen met een volle accu. En zelfs 480 km met het 77 kWh model.

Er was voor de achterbank nog een vreemde optie om 2 ipv 3 zitplaatsen te kiezen. En de koffer was verrassend klein. Net omdat de binnenruimte achter zo goed beviel voor zijn kleine auto leek de koffer wel heel klein.

De laadpoort zit aan de passagiers kant achterop. Een frunk is er niet. Rondom allemaal led verlichting. En andere van die details kun je natuurlijk volgen in de video die binnenkort op m’n YouTube kanaal online komt.

1 Comment on “De Volkswagen ID.3 is echt een leuke auto, alleen spijtig van de knopjes en de zetels

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please reload

Please Wait