Is de FujiFilm X-S10 geschikt voor straatfotografie ?

Ja natuurlijk, zo goed als elke camera kun je gebruiken voor straatfotografie. Dit snelle schrijven is dan ook meer een vervolg op m’n eerste indrukken met de fujifilm X-S10. Ondertussen heb ik de camera al zeker een half jaar in gebruik en sinds kort fotografeer ik er ook mee.

Ja dat lees je goed, aanvankelijk fotografeerde ik niet met deze camera. Ik had deze sowieso vooral gekocht voor m’n video werk. Maar het leek me ook wel een handige opvolger voor m’n X-E3 waar ik wel veel mee gefotografeerd heb. Eigenlijk een kleine X-H1 dus waarvan ik nog altijd vermoed dat de H voor hybrid staat.

Alleen kwam ik er al snel achter dat ik de RAW bestanden op mijn computer simpelweg niet kon uitlezen. Het probleem was dat ik daarvoor de recentste lightroom versie moest installeren en die ondersteunde de recentste Mac OS niet die ik op mijn Mac Pro van 2009 kon installeren. Spijtig want anders dan dat voldeed die computer nog perfect voor mij.

Dus ja lange tijd was het noodgedwongen een pure video camera op wat JPEG foto’s na die ik dan via de telefoon overzette naar m’n computer. Tot ik recent een Mac Mini M1 kocht, je weet wel die nieuwe mac computers met hun eigen chipset. En ja daar kan ik wel de laatste lightroom versie op installeren en nu dus ook de RAW bestanden uiltezen van deze Fujifilm camera.

Ik ben dus recent de camera meer en meer voor fotografie gaan gebruiken. En binnenkort ga ik er ook eens wat straatfotografie mee doen. Vandaar eigenlijk de titel. Tot nu toe heb ik er vooral omgevingsportretten van het gezin mee gemaakt. Iets wat ik heel graag doe en waarmee ik zeker een goede indruk kan krijgen van wat een camera wel of niet goed doet.

De foto’s die er uit komen zijn super, daar kan ik heel weinig op aanmerken. Kan ook bijna niet anders met die nieuwe sensor. Wat me wel opgevallen is, niet altijd in de positieve zin, zijn de volgende zaken:

  • Het rubber flapje microfoon aansluiting hangt in de weg van klapscherm
  • Het klapscherm is super om je scherm te beschermen, ik heb het bijna altijd dicht geklapt
  • De ontspanner is gelukkig niet van het overgevoelige type van de X-H1
  • De camera is klein en ideaal in combinatie met de compact prime lenzen (f2)
  • Met de lichtsterke 1.4 lenzen is het geheel uit evenwicht (net zoals op de X-E3)
  • De belichting komt soms een paar seconden te laat, iets wat ik met de andere modellen nog niet gezien heb
  • De AF en vooral de gezichtsherkenning is duidelijk sneller dan de voorgangers
  • Als ik de camera aan weg zet gaat die wel in slaapstand maar dan gaat de sensor hevig bokken, een soort foutstatus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please reload

Please Wait