Straatfotografie in Lessen of Lessines de geboortestad van René Magritte

Voor deze aflevering in video formaat uitkwam deelde ik het audio gedeelte ook al met de podcast luisteraars op onderstaande link. Gewoonlijk spreek ik afleveringen in maar als jullie een mening hebben over dit soort publicaties als aanvulling dan hoor ik dat graag.

Ondertussen staat de video online en volgt dit schrijven. De tekst komt gewoonlijk als laatste omdat ik daarin ook telkens een link leg naar de andere media 😉. De gemakkelijkste manier om de foto’s zelf te delen is wel dit soort artikelen. Dus ja ik denk dat ik alle media wel probeer te blijven onderhouden.

Ik was die dag op stap met de FujiFilm GFX 50R met daarop de GF 35mm f3.5 lens gemonteerd. Eigenlijk een camera die ik vooral gekocht heb voor straatfotografie en dus ook bijna enkel daarvoor gebruik. En als er geen 65:24 panorama crop functie op had geweest had ik die waarschijnlijk nooit gekocht.

Niet dat deze nergens anders voor geschikt is. Er zijn zeker beperkingen aan het systeem met de grote sensor maar zolang je die kent is er niets aan de hand. Plus als je dergelijke resolutie nodig hebt heb je waarschijnlijk ook andere budgetten en ben je al overgestapt op de laatste GFX modellen die veel sneller werken.

Want vooral de snelheid is wel iets om rekening mee te houden bij deze camera. Zowel bij de verwerking van je beeld na het nemen van de foto als het scherpstellen tijdens het maken van je opname. In ruil krijg je dan wel heel veel flexibiliteit in de belichting achteraf door het grote dynamische bereik.

De verwerking achteraf op computer van de foto’s gaat bij mij vlot sinds ik op een Mac mini m1 overgeschakeld ben. Dat was dan weer nodig omdat ik voor het uitlezen van de RAW beelden van mijn x-s10 de laatste lightroom en daarmee de laatste OSX versie nodig had.

Maar daar kom ik later nog wel eens op terug. Nu eerst meer over die snelheid. Of beter het ontbreken ervan. Ik merk het zelf het beste aan het AF systeem. En het is gemakkelijk te verklaren want het is enkel contrast AF wat toch een stuk trager werkt dan phase detect wat al veel langer op de X-series beschikbaar is. Ik had de camera al een paar keer gehuurd dus ik wist dit voor ik de camera kocht. Mij hoor je dus zeker niet klagen.

Het minder snel verwerken van de foto’s kun je deels verhelpen door een snelle SD kaart te gebruiken maar ook door bijvoorbeeld de preview uit te schakelen na het maken van een foto. Iets wat ik je sowieso zou aanraden zodat je je ten volle op het moment kunt concerteren in plaats van je al dan niet gelukte foto.

Het is gewoon een manier van werken waar je je moet bij kunnen neerleggen. Ik mis dus wel eens een moment ja. Soms omdat de camera nog niet klaar was maar soms ook omdat ik het moment aan het afwachten was, uitstelde uit schrik de kans te missen door verwerking van een te vroeg afgedrukte foto…

Over de locatie zelf heb ik het in de video nog in iets meer detail. Al heb ik niet zo heel veel weetjes over Lessines. Niets verrassends dus.

Ik heb het ook nog over mijn nieuwe workflow. Die heb ik nu een aantal keer kunnen testen en het gaat goed. Ik maak ter plekke dus enkel nog korte fragmenten die ik achteraf dan vlot aan elkaar kan hangen in een langere video.

De gemaakte foto’s voeg ik dan tussen de fragmenten in als overgangen, waar nodig, of gewoon om het resultaat te laten zien natuurlijk. De totale lengte hou ik nog altijd op iets rond de 10 minuten.

Het grote gemak van deze oplossing is dat ik me ter plekke op de fotografie kan concentreren en dat het bewerken achteraf op de computer niet al teveel tijd vraagt. Op termijn kan ik dan ook terug beginnen experimenteren met andere zaken in de gewonnen tijd.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please reload

Please Wait