Zero SR/F vs Energica Ribelle en Ego+ vs Harley Davidson LiveWire test video

Een interessante test met de drie volwassen elektrische motorfietsmerken die vandaag beschikbaar zijn. In het Nederlands maar er is ook ondertiteling.

Als het gaat over afwerking en rij gedrag niets op aan te merken. De prijzen zijn ongetwijfeld ook correct maar daar ontbreekt wel wat extra info. En datzelfde verhaal gaat op voor de info over de laadsnelheid. Over accu capaciteit is zelfs niet eens gesproken. Dus sta mij toe even aan te vullen.

Gefrustreerde 🤪 Zero SRF eigenaar reageert op test video elektrische motorfietsen

Over prijzen

De Harley is de duurste met een prijs van 34.000 EUR, gevolgd door de Energica modellen met prijzen van 23k tot 29k. En de zero de goedkoopste met 21k. Maar waar ze van die Energica verschillende modellen en prijzen benoemen blijven ze met de zero op die standaard versie steken. Daarvan bestaat nochtans ook een premium variant die met 23k het gat in prijs dicht met de goedkoopste Energica. Let wel die goedkope Energica is niet wat ze hier in deze test mee rijden.

Ze vernoemen wel de promotie van de 6kW zero rapid charger vreemd genoeg. Maar dus niet de verschillende configuraties. De rest van de test vergelijken ze dus de duurste Energica modellen met de goedkoopste zero SRF versie.

Over laadsnelheden

De laadsnelheid van de Harley is mij onbekend. Ze spreken van 40 min aan de snellader en 12-13u aan het stopcontact. Geen idee, eigenlijk kom ik pas op het einde nog eens terug op de Harley-Davidson. Met deze motor heb ik gewoon geen ervaring dus ik kan er ook weinig over vertellen.

Van de zero hebben ze het over 4 tot 5u laden tot vol… Voor de standaard versie zonder die gratis rapid charger klopt dat min of meer. Dan ben je thuis aan het stopcontact of onderweg even lang aan het laden.

Maar heb je die snellader of de premium dan ben je niet beperkt tot 3kW en kun je dus ook 6 of 9 of 12kW laden zolang je een laadpaal hebt van voldoende vermogen. De tijden zijn dan ongeveer 4u voor 3kW, 2u voor 6kW en 1u voor 12kW. Al een heel ander verhaal.

Van de Energica’s hoor ik hen alleen zeggen dat je na 25min aan de snellader verder kunt. Ja dat is waar maar dan heb je die accu nog niet voor de helft terug vol. Ze testen hier met de nieuwe 21.5kWh modellen en hebben 20kW laders aan boord dus vol is eerder 1u laden. Zelfs met de oude 13.4kWh accu is tot vol nog altijd 40min laden. En dat is enkel bij DC snelladers. Bij die 22kW palen blijf je met de energica op 4u voor de oude en eerder 6u voor de nieuwe modellen. De snelheid die je thuis haalt dus.

Over actieradius of range

In de test valt de zero vooral op omdat deze als eerste aan de kant moet. Niet zo vreemd gezien deze de kleinste accu heeft met 14.4kWh. Ook zie je die in de meeste fragmenten voorop rijden en de Harley achterop.

De geteste energica’s hebben beiden een veel grotere 21.5kWh accu dus kunnen inderdaad verder. Zijn ook duurder maar goed ze bestaan. De power tank van de zero zou ik niet meteen aanraden in Europa dus die optie ga ik niet verder bespreken. Wel spijtig dat ze de in de video deze accu capaciteit nergens vermelden.

Een 13.4kWh energica is in prijs en specificaties veel beter vergelijkbaar met de zero en was in deze test ongetwijfeld als eerste afgevallen. En dan had de 25min laden nog geen steek gehouden eigenlijk.

Dat de Harley het zo ver uitgehouden heeft verbaast me wel. One de energica’s hadden nog 15% accu over terwijl de Harley echt wel op z’n eind was. Maar die heeft slechts een 15.5kWh accu dus toch straf. Het achterop rijden zal daar wel mee te maken hebben. Maar vooral ook dat van de 14.4kWh accu van de zero eigenlijk maar iets van 12kWh bruikbaar is een van de energica nog iets van 18kWh van de 21 overblijft. Die 15.5kWh van de Harley is dus ongetwijfeld wat echt bruikbaar is.

Al bij al een goede video hoor. Alleen spijtig van die details.

1 Comment on “Zero SR/F vs Energica Ribelle en Ego+ vs Harley Davidson LiveWire test video

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please reload

Please Wait