Over de FujiFilm XF 16mm f2.8 lens en hoe ik met deze lens vooral vlog

De allereerste camera die ik in gebruik nam met als voornaamste doel video te maken was de FujiFilm X-H1. Alle andere fototoestellen waren er vooral gekomen voor fotografie. Het grote voordeel van die camera, specifiek voor videografie, was de ingebouwde stabilisatie. Iets wat tegenwoordig op elke smartphone instaat voor videobeelden waar ook echt iets op te zien is.

De volgende uitdaging was het vinden van een geschikte lens voor video. En dat bleek uiteindelijk nog de grootste uitdaging. Sowieso heb je voor video een aantal vereisten voor een lens die minder belangrijk zijn bij fotografie. En daar bovenop wou ik dus vooral vloggen of mezelf filmen wat ook bepaalde vereisten voorop stelt.

De kenmerken waar ik naar op zoek was op een rij:

  • Stille werking autofocus (LM dus)
  • Snelle en betrouwbare AF (deels bepaald door lens)
  • Lichtsterk om ook binnen te kunnen filmen
  • Liever compact en licht want je hebt het de hele tijd in de hand
  • Groothoek om veel in beeld te hebben en ook uit de hand jezelf te kunnen filmen

Ik heb redelijk wat FujiFilm lenzen voor fotografie dus ik heb veel verschillende lenzen kunnen testen voor video. De ene met al meer success dan de andere. Ik zal misschien ook nog wel eens een uitgebreide lijst opstellen hier. Maar veel belangrijker is dat ik uiteindelijk ben terecht gekomen bij de XF 10-24mm f4 in combinatie met die X-H1 body. En dit artikel gaat niet eens over die lens. Bij deze beloof ik dat er binnenkort ook over die lens een artikel komt.

Toen de X-S10 body aangekondigd werd heb ik deze meteen gekocht tegen de adviesprijs. Dat was voor mij namelijk de ideal video camera die zo goed als alle features van de X-H1 had maar dan in een compactere camera. Alleen was de XF 10-24mm f4 lens dan plots wel veel te groot voor deze body. Dus tegelijk ben ik ook op zoek gegaan naar een nieuwe vlog lens.

De XF 18mm f2 heb ik getest maar die maakte veel te veel lawaai bij het scherpstellen. De zoomlenzen met 16 en 18mm op z’n breedst waren goede opties, denk aan de XF 18-55mm of de XC 16-50mm. De XF 16-55mm f2.8 is natuurlijk veel te groot om te filmen. Maar het moest toch nog kleiner (en lichtsterker) kunnen met de juiste prime!? En uiteindelijk heb ik de oplossing gevonden in de XF 16mm f2.8.

Een andere optie was de XF 14mm f2.8 die ik zeker ook overwogen heb net omdat ik de XF 10-24mm bij ‘t vloggen meestal meteen op de 14mm markering instelde en daar liet staan. 14mm is om te vloggen dus zeker ook geschikt. Alleen bleek uit vergelijkende reviews dat de 14mm f2.8 niet het snelle en stille AF systeem heeft van de recentere compact prime reeks (voornamelijk f2 lenzen). Ik heb de 14mm hier niet in mijn bezit. Ik had ze nog kunnen huren of lenen. Maar ik heb wel een aantal andere lenzen die volgens mij een vergelijkbaar AF systeem hebben dus ik kon me er wel een beeld van vormen.

De XF 16mm f2.8 is op vlak van autofocus dus net zoals de 23mm f2, 35mm f2 en 50mm f2 op een ander niveau. En dat is meteen een heel sterk punt van die XF 16mm f2.8. Wat ook helpt is dat het een heel compacte lens is en in vergelijking met de zoomlenzen ook lichtsterk met een vaste opening van f2.8. Kortom het is alles wat ik zoek in een compacte breedhoek prime lens voor video.

Als je ook maar 1 andere lens, anders dan de XF 18mm f2 en de oude 27mm f2.8, uit die compact prime reeks gebruikt hebt dan weet je wel wat ik bedoel met snelle en stille AF. En ook op alle andere vlakken komt deze lens overeen met die andere. De prijs is gunstig, de scherstelring breed en niet gemakkelijk per ongeluk verzet.

Ook de diafragma ring is niet van het vervelende losse of onduidelijke type. Je kan heel duidelijk kliks voelen bij de verschillende (tussen)stops en de ring verspringt niet zomaar. De zonnekap die bij deze lens zit is ook zo’n heel compact plastic ding. Het stelt op zich niet veel voor maar door de brede hoek van de lens is er ook niet veel meer wat afgeschermd kan worden. Het volstaat met andere woorden.

Het lijkt er op dat dit mijn favoriete vlog lens is en bljft. Tenzij fujifilm ooit nog eens met een echte video specifieke lens uit komt misschien. Al weet ik niet meteen wat ze dan zouden moeten verbeteren. Uiteraard tel ik de echte cinema reeks niet mee, dat is een ander budget, formaat, doelgroep, gewicht, …

Oh ja ik heb trouwens ook de XC 15-45mm f3.5-5.6 zoomlens van fujifilm getest voor video. Als je kost wat kost een compacte zoomlens nodig hebt dan zou dit misschien wel een goede optie kunnen zijn. Maar die lens had 1 heel vervelende eigenschap waar ik als fotograaf echt niet mee overweg kon. In plaats van een echte zoomring zit er een soort links/rechts schakelaar op die dan de zoomfunctie via de body aanstuurt. Plus dat de lens wel compact is indien uitgeschakeld maar van zodra je de camera inschakelt zit je met een lens die even groot is als de andere kitlenzen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please reload

Please Wait