Over de FujiFilm XF 18mm f2 R lens

Dit is een van die eerste generatie Fujifilm X-series lenzen. Samen met de XF 35mm f1.4 en zelfs de 27mm f2.8. Ik heb die van mij ooit in een bundel gekocht met de X-Pro1 samen met die 27mm f2.8 pancake lens. De 27mm lens is ook zeker een leuke compacte lens maar de 18mm heeft als extra voordeel dat er toch nog een diafragma ring op zit.

Zelf heb ik er eigenlijk zo goed als altijd foto’s van de kindjes mee gemaakt en een paar reizen. Veel meer heb ik met die lens nooit gedaan. Vreemd genoeg, want het is best wel een veelzijdige lens. De kijkhoek is breed maar niet al te extreem. Met 18mm op APS-C heb je omgerekend naar kleinbeeld nog altijd een mooie 27mm beeldhoek.

Als ik nadelen moet zoeken bij deze lens dan kan ik er eerlijk waar maar 1 bedenken. En die gaat eigenlijk op voor de meeste FujiFilm lenzen uit dat tijdperk. De AF is snel genoeg maar maakt zo onnodig veel lawaai, zelfs bij normaal gebruik. Daardoor is het ding dus ook niet geschikt voor video. Wel spijtig want het zou anders wel een mooie lichtsterke lens kunnen zijn voor wie met een Fujifilm camera wil vloggen.

Als je ervaring hebt met de XF 27mm f2.8 lens dan kun je de snelheid en het geluid eigenlijk nog het best daarmee vergelijken. Ik heb het letterlijk 1 keer een kans gegeven als vlog setup maar die is al snel vervangen door de XF 16mm f2.8. Net iets minder lichtsterk en ongeveer hetzelfde formaat maar je krijgt er wel WR en die snelle en stille LM focus bij. Hiervoor betaal je dan natuurlijk ook wel gemakkelijk het dubbele.

De diafragmaring is van het goede type zoals je ook op de XF 35mm f1.4 hebt of zelfs vergelijkbaar met high end dure lenzen zoals de XF 23mm f1.4 of de XF 16-55mm f2.8 zoomlens. Het is niet de veel te gemakkelijk te verzetten versie zoals op de XF 56mm f1.2. De enige betere implementatie is die van de recentere f2 compact prime lenzen, die voelt nog strakker en subtieler aan.

Als je online op zoek gaat naar reviews zul je al snel merken dat niet iedereen even enthousiast is over de beeldkwaliteit die deze lens levert. Zelf heb ik daar echt nooit last van gehad. Mogelijks door de onderwerpen die ik fotografeer? Vaak candid portretten van de kinderen dus. Waar anderen over onscherpte spreken ben ik net al meerdere keren verrast geweest door de haarscherpe beelden. Oordeel zelf in de kleine selectie die ik bij dit artikel zet.

Wat ook kan natuurlijk is dat er gewoon slechte exemplaren van in omloop zijn. Zo heb ik zelf bijvoorbeeld een XF 18-55mm f2.8-4 R LM OIS kitlens die vooral in de hoeken echt wel onscherp is. Zo erg zelfs dat die eigenlijk slechtere beelden oplevert dan de goedkopere XC 16-50mm f3.5-5.6 lens. En als je van die XF 18-55mm kitlens reviews op zoekt dan lees je net overal hoe goed die lens is… Ik heb dus mogelijks gewoon een slecht exemplaar vast.

Juist omdat het zo’n compacte lens is vormt het ook een zeer goede combinatie met de compactere FujiFilm bodies zoals deze van de X-E reeks of de X-T10 en X-T20. Of zoals deze vroeger in kit verkocht werd dus met een van de X-Pro serie modellen. Op de foto hierboven zie je de lens op de compacte X-E3 camera gemonteerd.

In de doos zit trouwens een volledig metalen zonnekap. Zo’n type met een rechthoekig einde waarvoor dan ook nog een rubber dop meegeleverd is. Naast die rubber dop die op de zonnekap past zit er ook een standaard Fujifilm lensdop bij al kun je daar dus niets mee doen als je die zonnekap in gebruik hebt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please reload

Please Wait