Mooie foto’s maak je niet met ‘t beste of duurste materiaal

Of gewoon een andere manier om te zeggen dat je helemaal geen duur materiaal nodig hebt om mooie foto’s te maken. Gemakkelijk gezegd als je zoveel camera’s en lichtsterke primes en zelfs een GFX camera hebt zou je denken. Maar toch kan ik ‘t aantonen met eigen voorbeelden.

Want mijn beste foto’s zijn gemaakt in mijn studenten tijd. Simpelweg omdat ik toen iedere dag foto’s maakte en altijd en overal met fotografie bezig was. Ik had toen maar een eenvoudige spiegelreflex. De Nikon F80 met daarop een Nikkor 50mm f1.8 standaard prime lens.

Beide nog in mijn bezit trouwens. Al hebben ze beide wel afgezien. Van de body is de rubber grip verstorven. En de lens die is alleen maar meer en meer lawaai gaan maken bij ‘t scherpstellen. Echt stil is ze nooit geweest maar ondertussen zit alles zo los dat ik de scherpstelling verlies aan zwaartekracht als de lens niet op de body zit.

En toch heb ik toen dus de beste foto’s gemaakt. Gewoon omdat ik meer foto’s maakte en vooral ook veel bewuster fotografeerde. Nu ben ik altijd tussendoor met fotografie bezig. Een paar voorbeelden van de foto’s die ik vroeger maakte om dit artikel af te ronden. Stuk voor stuk foto’s analoog op Kodak Trimax 400 film geschoten en dan een vergroting gemaakt op ilford papier en die vergroting vervolgens gescand met een gewone flatbed scanner.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please reload

Please Wait