Het wrappen van de camper was geen succes. Maar we geven niet op!

Zoals hier eerder aangekondigd zouden we de camper zelf beginnen wrappen. Folie werd besteld via wrapfolie.nl voor ongeveer 100 EUR. Voor dat bedrag hadden we 6 meter aan 3M materiaal, met een breedte van 1m50, en nog wat kleinere hulpmiddelen. Toch zeker een betaalbare oplossing dus.

Zoals je in bovenstaande video kunt zien zijn we vol goede moed begonnen. Eerste stap is natuurlijk schoonmaken van de ondergrond. Ik had daarvoor ook ontvetter besteld maar door een foutje in de bestelling was die blijkbaar niet geleverd. Dan maar gewoon afwasmiddel gebruikt.

Bij het reinigen was de grootste uitdaging alles na het wassen terug droog krijgen zonder stofjes van je doek achter te laten. In de video zie je me oa proberen met van die goedkope verknipte lakens die je in gecomprimeerde vorm kunt kopen. Dat geeft duidelijk teveel stofjes af. En die ga je achteraf natuurlijk zien zitten onder de folie. Micro fiber doeken bleek wel goed te werken. Nog beter zou afdrogen met hete lucht zijn.

Dan met de tape aan de slag om de vlakken uit te zetten waarlangs ik de folie wou snijden. Dit is een zeer dunne roze tape met daarin een ijzerdraadje verwerkt. Eens je de folie er overheen hebt kun je dan door die draad erdoor te trekken snijden op de lijn die je hebt uitgeplakt. Omdat de tape zo dun is kun je heel gemakkelijk mooie lijnen uitzetten.

Bij het aanbrengen van de tape viel me vooral op dat het niet zo heel goed plakte. Ik dacht toen al dat dat waarschijnlijk met de kou te maken had. Ik heb geen ruimte waar de camper binnen kan dus ik was buiten aan het werk. En het was op dat moment net niet aan het vriezen buiten, zo rond de 2 graden. Later zal nog blijken dat dat dus ook voor de folie zelf geen goed idee is.

Eens de tape uitgezet de rol folie er bij gehaald. Omdat ik laag bij de grond bezig was aan de wielkast heb ik de rol op een stuk karton op de grond gelegd en met de volledige rol aan de slag gegaan. Hoe kleiner het stuk dat je moet aanbrengen hoe gemakkelijker wel dus ik zou eigenlijk aanraden altijd een stuk uit te snijden wat groot genoeg is om je hele vlak te dekken.

Van verspilling moet je niet bang zijn want de folie is eigenlijk niet zo duur en je kan daar toch niet omheen. Ik heb dus van een puntje de achterkant los gemaakt en zo direct vanaf de rol op de camper geplakt. Dan met een breekmes een stuk van de rol afgesneden wat overal zeker groot genoeg was voor het stuk wat ik wou doen.

En toen plots scheurde het stuk wat ik aan het aanbrengen was een goeie 10 cm vanaf de rand in. Opnieuw een duidelijk teken dat het eigenlijk te koud was om met die folie te werken. Want normaal moet je die juist kunnen rekken over onregelmatige vormen. Gelukkig was de scheur net niet te diep en was het allemaal nog bruikbaar. Ik deed dus gewoon verder, al had ik op dit punt wel al door dat ik alles opnieuw ging moeten doen in betere omstandigheden.

Dan werd het maar een soort van oefening. De folie overal goed aangebracht. Door de vrij grote en vlakke oppervlakken ging dat trouwens zonder het hetelucht pistool te moeten gebruiken. Ik had ook nauwelijks vouwen of luchtbelletjes. En war het toch even dubbel kwam ging ik gewoon een beetje terug en begon opnieuw. Toch iets wat goed ging.

Maar dan was het tijd om de folie te snijden met de speciale tape. De draad ging er goed door maar als ik goed keek zag ik wel duidelijk dat de snijrand gekarteld was in plaats van mooi recht. Ik gok ook hier door de kou. Dus ik dacht dan probeer ik gewoon met de hetelucht de folie op te warmen waar ik ga snijden… Niet doen, dan gaat de folie namelijk rekken in plaats van snijden en dan heb je juist nog een slechter resultaat. Misschien als je heel goed kunt inschatten welke temperatuur je nodig hebt, maar beter is dit gewoon niet in de kou te doen.

De rest van de tape er zo doorgetrokken met een gekartelde boog als resultaat. Dan met datzelfde hetelucht pistool beginnen opwarmen aan de randen om die mooi weg te werken. Ik gebruikte hier een verfbrander voor op de laagste stand. Maar ook dat is volgens mij niet de juiste tool. Beter kun je een haardroger gebruiken. Bij het opwarmen gaat de folie krimpen waardoor je die over bijvoorbeeld buitenhoeken perfect kunt doen aansluiten. Maar als het te warm krijgt gaat het ook stuk, vandaar beter voorkomen door een haardroger te gebruiken.

Er ging dus redelijk wat mis maar ik heb er wel veel uit geleerd. Tot slot wou ik nog zien of je kon stukken folie gebruiken over elkaar om details te herstellen of zo. Dus een klein stukje aangebracht bovenop wat ik al gedaan had. Maar dat blijf je dus altijd zien aan de randen. Doe dit dus enkel in grotere vlakken en er dan rekening mee houden dat je de naad zult blijven zien.

Deze lente of zomer dus een nieuwe poging. Mogelijks dat ik in afwachting wel mijn Zero elektrische motorfiets eens ga proberen wrappen. Daar zijn maar een paar kleinere stukken aan die ik gemakkelijk kan demonteren en mee naar binnen brengen. De tank, tank klep, laadstekker klep en voorste spatbord. Dat zijn eigenlijk de enige rode stukken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please reload

Please Wait