Nieuwe video over keuring lichte vracht en ombouwen naar camper

Een populair onderwerp op zowel m’n YouTube kanaal als deze blog is het omkeuren van onze lichte vracht tot camper. Het is duidelijk dat er veel mensen in Belgie bezig zijn met het ombouwen van een lichte vracht tot camper.

Ik heb daarbij rekening gehouden met de commentaren op de vorige video. Daaruit bleek eigenlijk vooral dat die te lang was. Dus deze keer heb ik het zo kort en overzichtelijk mogelijk gehouden.

Het helpt dat de opties, zeker als je nieuw koopt, in Belgie altijd maar meer en meer beperkt worden. Eigenlijk kun je er bijna niet meer omheen samen te werken met een constructeur. Dat is wat wij ook gedaan hebben. Al was dat in ons geval vooral noodzakelijk omwille van de zitplaatsen die we achterin wilden hebben voor de kinderen.

Maar ook ramen, draaistoelen en alle andere mogelijke aanpassingen aan de structuur van de bestelwagen betekenen al snel dat je met een constructeur moet samenwerken.

Bijkomend voordeel van die constructeur onder de arm te nemen is dat zij ook rechtstreeks in contact staan met de dienst homologatie Vlaanderen. Dus dan zal je in veel gevallen, als je constructeur meewerkt tenminste, het proces sneller rond hebben.

Veel success allemaal en laat zeker een bericht na als je nog met vragen zit.

4 Comments on “Nieuwe video over keuring lichte vracht en ombouwen naar camper

 1. Beste,

  Allicht heb je reeds een antwoord gegeven op de vraag die ik hier wens te stellen, maar ik vind die wetgeving zo dubbel dat ik ze toch graag even stel;

  Ik ben van plan om een bestelwagen te kopen, allicht occasie niet ouder dan 2014, die ik in eerste instantie summier wens in te richten als camper. Dus buiten een bedconstructie weinig vaste elementen. Kan ik in dergelijke wagen toch één of meerdere ramen eigenhandig plaatsen zonder problemen bij de jaarlijkse keuring en mag ik het tussenschot verwijderen, ja dan nee (of met behoud v 20cm opstand)?
  Want deze beide zaken zijn toch essentieel vind ik om enigzins een camper gevoel te bekomen…
  Hartelijk dank alvast

  1. Vooral ramen plaatsen kan problemen opleveren zolang je als lichte vracht blijft rondrijden. Roosters edm is gewoonlijk geen probleem maar ramen valt natuurlijk wel op. Ik zou op zeker spelen en eerst contact opnemen met de keuring zelf en daar navragen wat wel en niet mag. En zorg dat je dat op papier hebt zodat je daar later naar kan verwijzen moesten er toch problemen opduiken. Met ramen heb ik verder geen ervaring in een bestelwagen.

   Voor de tussenwand kan ik je wel mijn ervaring delen. Wij hadden een tralies achter de bestuurderszetel en de opstand naar de laadruimte. Nog als lichte vracht hebben we die tralies weg genomen en daarmee zijn we 2x zonder problemen of opmerking gekeurd en 1x met de opmerking dat we die wand niet mochten weglaten. Dat resulteerde in een opmerking op keuringsverslag dus de camionette was wel gewoon gekeurd.

 2. Hoi
  Je sprak in een van je filmpjes over een forum ( ombouwen ) en je zei onderaan de link
  Vind die nergens terug zou het mogelijk zijn om hem even te vermelden
  Alvast bedankt !! En ik laat al de info even bezinken want na een aankoop van vito dubbele cabine (die ik wou weghalen) zit ik na het zien van al je info toch wat met de handen in het haar 🥴

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please reload

Please Wait