FujiFilm XF 23mm f1.4 R lens in detail

Dit is van vele Fuji gebruikers een favoriete lens en dergelijke status bekom je natuurlijk niet zomaar. Ik schreef zelf onlangs nog hoe ik onder de indruk was van deze lens.

Nog tot begin volgend jaar krijg je trouwens een cashback van 100 EUR bij aankoop van deze lens via een van de vele officiele verdelers. Kijk vooral op fujifilm promotions website voor meer details. Ben je te laat voor deze actie, dan kun je wachten op een van de volgende fujifilm acties, die zijn er gewoonlijk per seizoen of je kunt meteen naar de website van de Fnac gaan want daar stond deze altijd al verrassend voordelig.

Als betaalbaarder alternatief kom je het dichtst in de buurt met de XF 23mm f2 R WR lens uit de compact prime reeks. Minstens evenveel goeds over te vertellen. En als extra krijg je er een compactere lens voor met ook nog eens snellere en stillere AF. En met die lens wil ik deze “review” eigenlijk beginnen, vreemd genoeg.

Want de XF 23mm f2 heb ik al lang in gebruik en dat is al heel lang een van mijn favoriete fujifilm lenzen. Met 35mm (omgerekend naar kleinbeeld equivalent) is dat een lens die je zo goed als voor alles kunt gebruiken. En met f2 is deze ook echt wel lichtsterk. Plus dat het ding een heel fijne diafragma ring heeft en compact en stil is in werking.

Maar waarom zou je dan nog de 23mm f1.4 versie kopen? Ik had van de 35mm versie al zowel deze uit de compact prime reeks (de f2) als uit de ultra fast prime reeks (de f1.4 dus). En zeker als het over die 35mm gaat is het verschil in de eigenschappen van de f2 zo groot dat je wel echt vaak naar die f2 grijpt.

Maar bij de f1.4 is het toch net iets anders. Je laat het compacte formaat en de stille AF en de WR van de f2 versie vallen. Maar je krijgt, of beter koopt, wel een pak andere features die ook kunnen aanspreken. Zoals een stop extra lichtsterkte, of net iet scherper beeld en vooral een totale andere form factor. Als je de XF 16mm f1.4 lens kent dan kun je deze lens daar nog het best mee vergelijken.

Ook hier zit zo’n opvallende scherpstelring die je met de groottste precisie kunt verzetten. En die je ook gewoon naar achter kunt trekken om je camera in manual focus (MF) te zetten zonder dat je op zoek moet gaan naar dat kleine schakelaartje vooraan de camera. Plus dat je dan meteen ook een schaalverdeling van het verloop van de scherptediepte te zien krijgt. Zoals dat normaal was vroeger op alle lenzen van Nikon en Canon.

De snelheid van de autofocus is verder gewoon goed. Meer dan snel en stil genoeg. Je zou deze lens voor video kunnen gebruiken, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de 35mm f1.4. En de snelheid ligt ook een pak hoger dan bijvoorbeeld de 56mm f1.2. De f2 versies blijven natuurlijk wel nog altijd stiller en sneller en daarmee beter geschikt voor video.

Scherpte is heel goed, als in “niets op aan te merken” en wat ook opvalt bij deze lens is dat de bokeh aangenaam is. Dat is de onscherpte van de achtergrond. Onderaan dit artikel zie je een paar foto’s om dat aan te tonen. De f2 lenzen kunnen op dat vlak wat vreemde drukke achtergronden opleveren. Al is dat voor sommige net een pluspunt. Voor een mooie, homogene achtergrond zijn de f1.4 versies van de lenzen vaak beter.

Voorbeeld van bokeh met de XF 23mm f1.4 lens gemaakt met f2

De diafragmaring is goed en best te vergelijken met diezelfde 16mm f1.4 of de 16-55mm f2.8 zoomlens. Minder harde en duidelijke stops dan de meeste f2 lenzen maar wel duidelijker en minder snel per ongeluk te verzetten dan de 56mm f1.2.

En dan tot slot een aantal foto’s gemaakt met deze lens. Hiervan heb ik er nog niet veel omdat ik de lens nog niet lang in mijn bezit heb. Ik ga deze vooral voor candid van het gezin en voor straatfotografie gebruiken. Maar het is echt zo’n lens die je zondermeer op je camera kunt laten zitten, of op je backup camera, en dan bijna voor alles kunt inzetten. Bij portretten bijvoorbeeld kun je zo ook met de omgeving werken om mooi beelden te bekomen. Of je gaat gewoon dichter op je onderwerp staan en je hebt alsnog een beeldvullend portret.

Zelf op zoek naar een fuji film lens met een bepaald doel voor ogen? Dit overzicht is een van de betere lijstjes die ik tot nu heb kunnen vinden. Er staan een aantal van FujiFilms XF lenzen opgelijst met vooral ook vermelding van hun belangrijkste pluspunten. Samen met de eerder gelinkte FujiFilm lens roadmap is dit zeker een aanrader voor wie zie nog aan ‘t orienteren is.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please reload

Please Wait