En zo kwam er eindelijk een einde aan mijn zoektocht naar een XBOX classic

Een hele tijd terug had ik mijn XBOX classic en de twintigtal spellen die ik op DVD had van zolder gehaald om deze opnieuw te spelen. Puur om nostalgische redenen natuurlijk want wat in die tijd grafisch prachtig was stelt nu niet veel meer voor. Maar er zijn wel spellen die volgens mij stand houden omwille van de goede gameplay. Denk aan de Halo reeks of, mijn favoriet, Crimson Skies.

Toen ik mijn eigen XBOX van zolder haalde maakte ik de fout de modchip er uit te halen om die los te verkopen. Want blijkbaar hebben die dingen hun waarde goed behouden, in tegenstelling tot de xbox classic consoles zelf. Bij het demonteren moet ik iets te enthousiast geweest zijn en had ik iets stuk gemaakt. Mijn eigen XBOX was dus onbruikbaar.

En zonder modchip kun je niet zomaar de schijf of andere onderdelen uitwisselen omdat die aan elkaar gelinkt zijn in de firmware. Dat is 1 van de vele redenen waar die modchips nog zo gewild zijn. Niet zozeer voor het kopieren van spellen dus.

Maar goed ik ging eerst dus op zoek naar een nieuwe, gebruikte XBOX classis. En dat bleek veel moeilijker dan verwacht. 3 transacties later waarbij ik telkens een defecte xbox had gekocht heb ik dat dan maar opgegeven. In de meeste gevallen wisten de verkopers ook echt niet dat hun hardware stuk was en kreeg ik zonder veel gedoe mijn geld ook terug. De consoles heb ik in 1x allemaal doorverkocht als stuk om zo het geld terug te krijgen van die ene die niet wou terugbetalen. Het ging sowieso om kleine bedragen want voor 25 EUR koop je een werkende xbox.

Al zou ik wel opletten en voor genoeg dekking zorgen want werkend is niet altijd werkend. Ik had er 1 die niet wou opstarten, 1 die wel starte maar niet tot in het xbox menu kwam (dit was een kapotte HD) en dan nog 1 die gewoon opstarte en zelfs een spel kon laden maar dan nog in het menu van het spel plots uitviel. En ze hebben sowieso de neiging vanzelf stuk te gaan door lekkende onderdelen die het moederbord beschadigen of gewoon falende hardware.

En toen kwam de Xbox ONE S in beeld. Ik had rond dit xbox classic verhaal wat video’s gemaakt voor mijn persoonlijk YT kanaal en zo was ik te weten gekomen dat de huidige XBOX One S en one X backwards compatibel zijn met veel spellen van de originele XBOX. Als ik dus zo’n machine kon kopen, die veel betrouwbaarder was ook nog, zou ik wel terug kunnen spelen. Maar ik was ondertussen wel het vertrouwen kwijt in de 2dehands markt van consoles en een one S of X gaat voor een hoger bedrag weg dus daar zag ik tegenop.

Op game mania was de prijs op dat moment 299 EUR voor de XBOX one S 1TB en daar kon je die ook met garantie gebruikt kopen voor 199 EUR. Nog redelijk veel geld maar dan heb je wel 1 jaar garantie. Ik besloot toch maar even te wachten nog tot de nieuwe generatie van consoles ook echt beschikbaar zouden zijn om dan te zien wat dat met de prijs deed.

En ja onlangs kwam de nieuwe XBOX uit en sindsdien is op game mania de prijs van de vorige generatie console gezakt naar 239 EUR. Doe daar nog 10% korting vanaf via KBC Deals (het begint een gewoonte te worden) en je zit helemaal niet ver van die 199 EUR voor de gebruikte, maar alles is nieuw natuurlijk. Dus ik heb op de koop knop geklikt en volgens de richtlijnen van de KBC Deals de betaling uitgevoerd. Een dag later stond hier een pakje aan de deur.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please reload

Please Wait