Macro fotografie met de FujiFilm XF 60mm f2.4 lens

Dit zijn de eerste foto’s die ik in de tuin gemaakt heb. Deze zijn onbewerkt en uit de hand genomen bij grijs weer. Om maar te laten zien wat mogelijk is, ook in niet ideale omstandigheden.

Is dit wel een echte macro lens? Eigenlijk niet want een echte macro lens is een lens met een reproductie factor van minstens 1:1. Dat betekent dat een onderwerp van 1 cm groot ook 1 cm groot afgebeeld kan worden op de kleine sensor van je camera. Dat kan deze lens niet, deze kan maximaal 1:2 vergroten.

In realiteit moet je dan bijvoorbeeld denken aan een horloge wat nog net beeldvullend gefotografeerd kan worden. Ook wel deels afhankelijk van de grootte van het uurwerk natuurlijk. Wil je kleinere dingen gaan fotograferen, zoals insecten, dan kan dit dus wel een probleem zijn.

Wil je een macro lens voor je FujiFilm X systeem camera dan is er eigenlijk maar 1 optie, de 80mm f2.8 macro lens. Deze heeft wel een 1:1 reproductie factor. Maar die kost ook wel 1.200 EUR, in plaats van de 600 EUR van deze 60mm lens.

Het enige andere alternatief zijn de adapter ringen, al dan niet van fuji zelf. Met deze ringen tover je een gewone lens om in een macro lens. Bijvoorbeeld de XF 23mm f2 lens is daarvoor een goede optie. Nadeel van dit systeem is dat je extreem dicht bij je onderwerp moet komen om de foto te kunnen maken. Echt tot op 1 a 2 cm. Dan heb je natuurlijk niet veel licht meer op je onderwerp.

Maar goed, terug naar deze 60mm “macro” lens dus. Wat mij bij ‘t fotograferen meteen opviel is het AF systeem, en niet in positieve zin. Dit is volgens mij de traagste lens in termen van autofocus die ik ooit gebruikt heb van FujiFilm. Zowel traag als vaak missen trouwens. De traagheid kun je nog best vergelijken met bijvoorbeeld de XF 56mm f1.2. Al is die nog altijd sneller, en vooral veel exacter. Dat de lens ook nog vaak mist maakt het extra vervelend dat de fouten niet snel rechtgezet kunnen worden.

Het enige positieve wat ik over het AF systeem van deze lens kan zeggen is dat het niet luid is. Niet zoals bijvoorbeeld de XF 35mm f1.4 of 18mm f2.

Het beeld is gelukkig wel echt goed. Mooi scherp, veel contrast, gewoon wat we van FujiFilm gewoon zijn. Ik zou er niets van verschieten dat deze lens trouwens beter geschikt is voor portret dan voor macro. De rendering van wat in focus is is super scherp. En wat buiten de focus valt is evengoed prachtig. Ik zou zelfs durven zeggen dat de bokeh mooier is dan die van de 56mm f1.2 portretlens. Dus misschien moeten we die 2 binnenkort eens tegenover elkaar zetten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please reload

Please Wait