Dit zijn de nadelen van de FujiFilm X-S10 camera

De FujiFilm X-S10 is een nieuwe camera van FujiFilm die echt nog maar net beschikbaar is dus de reviews verschijnen een per een. En ik heb deze, na wat eigen research, ook zelf gekocht dus ik volg de reviews nog wel. Maar zoals vaak valt me op hoe positief iedereen altijd is. Dat een camera goed is geloof ik graag maar dat er echt niets negatiefs over te vertellen valt? Daarom dit artikel met alle nadelen van de X-S10 op een rij.

Wil je liever mijn volledige review bekijken dan kan dat ook in dit artikel waar ook een link naar mijn video staat. Ik vermeld al een paar negatieve punten maar dit keer ga ik daar dus verder op in.

De prijs

Net geen 1.000 EUR betaal je op dit moment voor de body alleen. Voor 1.100 EUR heb je dan deze camera met de XC 15-45mm f3.5-5.6 lens. Op zich niet zo heel duur maar het mag van mij nog goedkoper. Gelukkig is het maar een kwestie van tijd voor de eerste promoties. Dus als je kunt wachten zeker doen, op termijn zal deze zeker goedkoper worden.

Kijk maar naar de FujiFilm X-E3 bijvoorbeeld, die koop je nu voor 500 EUR nieuw in de doos. Deze heeft een vergelijkbare zoeker en de 24MP x-trans sensor. Geen kantelbaar scherm of 4K opnamen. Wil je een (deels) kantelbaar scherm en een grotere greep een zoeker dan koop je nu de X-H1 nieuw voor 800 EUR. Die vinden kan wel moeilijk worden (mij is ‘t gelukt). Kijk bijvoorbeeld op amazon en eBay en let er dan goed op dat het een nieuw exemplaar is en geen tweedehands.

Via deze link kun je trouwens de X-S10 bekijken naast de X-T4 (zelfde sensor), de X-E3 (ook compact) en de X-H1 (ook stabilisatie).

De kleine accu

Eerlijk is eerlijk, ik vind dat eigenlijk een voordeel en dit was voor mij zelfs 1 van de redenen om deze camera te kopen in plaats van de X-T4. Die X-T4 heeft namelijk hetzelfde selfie scherm als de X-S10 (hetgeen ik zocht om te vloggen) en exact dezelfde sensor. Maar deze gebruikt de nieuwe, grotere accu van fujifilm die nu ongetwijfeld in alle nieuwe X-series camera’s gebruikt zal worden.

Ik heb al een hele reeks aan oude accu’s dus ik heb liever een camera die deze nog kan gebruiken. Met deze accu kun je ongeveer 1.000 foto’s maken (met AF tracking) en ongeveer 30 min in 4K filmen.

Geheugenkaart slot

Ja en als we het dan over de accu hebben kunnen we meteen ook spreken over de geheugenkaart. Of beter het kaartslot daarvan. Dat zit namelijk net zoals bij de X-E3 samen achter het klepje van de accu. Een moeilijker te bereiken locatie. En dat betekent natuurlijk ook dat je maar 1 kaartslot hebt.

Hier kan ik ook gewoon niet omheen, dit is een nadeel. Veel andere modellen van fujifilm hebben een apart klepje en een extra kaartslot. Vooral voor wie zijn kaartjes graag wisselt of uitneemt om aan volle snelheid over te zetten op computer is dit een groot verschil.

Bouwkwaliteit

De bouwkwaliteit is minder, er is dus meer plastiek in verwerkt. Opnieuw best te vergelijken met bijvoorbeeld de X-E3. Het grote nadeel daarvan is dat dit niet goed samen gaat met zwaardere en grotere lenzen.

Op de X-E3 bijvoorbeeld zijn er een aantal lenzen die krakende geluiden opleveren en een wankele bevestiging. Dit is bij deze X-S10 niet anders. Bovendien heeft deze ook nog een greep die bij dikke lenzen veel te dicht op de lens uitkomt.

Geen WR

Wat ook grotendeels met de prijsklasse en bouwkwaliteit samenhangt natuurlijk. Er is veen weather sealing. Op zich zal de camera niet meteen stuk gaan als je eens in de regen foto’s maakt. Maar ik zou e rniet mee naar tropische gebieden reizen of de camera bij watersport gebruiken.

Geen koptelefoon aansluiting

Ja zoveel meer kan ik daar niet over schrijven. Die aansluiting ontbreekt. Je krijgt in de verpakking wel een USB adapter waarmee je dit probleem kunt oplossen. Al lijkt me dat in combinatie met het kantelscherm niet handig. Een microfoon kun je wel gewoon meteen aansluiten, daarover meer in het volgende nadeel.

Klepje microfoon aansluiting

De microfoon aansluiting is aanwezig en is gewoon een 3.5mm poort en niet de 2.5mm zoals op de X-E3 aanwezig is. Het probleem met deze poort, en de reden dat deze onder de nadelen valt, is dat het klepje daarvan los bengelt en heel gemakkelijk in de weg komt te zitten van het scherm. Als je het scherm wilt kantelen als het volledig uitgeklapt is, dan kom je net onder die microfoon poort uit. Dat is geen probleem, dat past allemaal… Maar als het plastiek kapje van die poort dan los naar beneden bengelt komt dat wel in de weg te zitten.

De PSAM of MASP knop

Ja er zullen er genoeg zijn die dat een voordeel vinden. Maar ik ben een liefhebber van de sluiter en ISO knoppen op de andere modellen van fujifilm. Dat doet zelfs de X-E3 in mijn ogen beter. Het grote voordeel van die knoppen is dat je samen met de diafragmaring op de lens meteen kunt zien wat je instellingen zijn. Zelfs als de camera uit staat of je niet door de zoeker of op het scherm kijkt.

Op de X-S10 zijn die knoppen vervangen door anonieme draaiknoppen waarvan je de functie deels zelf kunt kiezen. Zo heb ik bijvoorbeeld de draaiknop aan de andere kant van de zoeker nu ingesteld op belichtingscompensatie in plaats van de standaard optie voor het kiezen van je filmsimulatie.

Het instellen van de sluiter en diafragma waarden gaat overigens wel heel vlot. Daarvoor zijn er 2 wieltjes aan je duim en wijsvinger aan de greep, vergelijkbaar met wat canon en nikon al jaren gebruiken. De ISO kun je instellen met een afzonderlijke ISO knop.

De zoeker

En tot slot nog een nadeel waar ik zelf wel last van heb, namelijk de zoeker. Bij mirrorless camera’s zijn de zoekers wel altijd 100% dekkend, dus wat je ziet is wat je als foto krijgt. Dat is het voordeel van zo’n digitale zoeker. De resolutie van die zoeker is verder dik OK. Die is wel iets lager dan bij de X-T4, ook voor het display achteraan trouwens. Maar niet in die mate dat het stoort.

Wat (voor mij) wel wennen is is de grootte van de zoeker. Of beter het gebrek aan grootte. Het ding is in vergelijking met de andere fuji modellen zo klein dat het echt niet gemakkelijk is om bijvoorbeeld scherpte in de zoeker te zien. Het is dezelfde zoeker als die van de X-E3, of toch wat grootte betreft.

Conclusie

Moet je daarom deze camera links laten liggen? Dat hangt er vanaf wat je wel of niet kunt hebben van gebreken natuurlijk. Die zoeker is vervelend bijvoorbeeld maar enkel als je continu door die zoeker kijkt. Ik gebruik deze camera om te vloggen en kijk daarbij op het scherm. Ik kijk zelden in de zoeker. Daarvoor heb ik de X-H1 en X-T2. Die hebben zelfs een grotere zoeker dan de X-T4. Dus ja dat moet je vooral voor je zelf uitmaken.

2 Comments on “Dit zijn de nadelen van de FujiFilm X-S10 camera

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please reload

Please Wait