5 tips voor het fotograferen van gebouwen en andere architectuur

Hoog dynamisch bereik

Gebruik HDR om alles goed belicht in beeld te krijgen. De voorgrond en lucht zijn net als bij landschappen vaak totaal adverts belicht waardoor je dit niet in 1 opname kunt vastleggen. Voor landschappen kun je dan soms behelpen met variabele ND filter waarbij het donkerste deel dan op de lucht staat.

Mensen filteren

Nu in tijden van covid-19 valt het op de meeste plaatsen van drukte goed mee. Als er toch teveel mensen of andere bewegende en storende elementen, zoals verkeer, in beeld zijn is er een handig trucje om dat al bij het maken van de foto werd te werken.

Gebruik een langere sluitertijd en je zal zien dat al wat beweegt verdwijnt. Dit door bewegings onscherpte die geen effect heeft op de stilstaande gebouwen. Dit werkt natuurlijk wel alleen van op statief. Gebruik op statief ook een draadontspanner of de zelfontspanner zodat de camera niet beweegt bij het afdrukken.

Perspectief

Als je een foto van op de grond neemt van dicht bij een groot gebouw zullen je verticale lijnen waarschijnlijk uitlopen. Vroeger had je om dit te corrigeren een dure tilt/shift lens nodig. Tegenwoordig kun je dit allemaal eenvoudig rechtzetten op de computer met bijvoorbeeld Lightroom.

Lucht en licht

Net als bij landschappen is ook bij architectuur het moment van de dag en het weer zeer belangrijk om een mooie foto te bekomen. Bekijk dus de tijden van opkomst en ondergaan van de zon en het verwachte weer om zo je uitstap te plannen. Ben je al ter plaatse neem dan de tijd om interessante wolken of andere lucht of weer af te wachten.

Composite

In volgebouwde omgeving is het soms moeilijk het eigenlijke onderwerp te isoleren. Dan is een creatieve composite je vriend. Zoek naar lijnen en omkadering door andere gebouwen die zo de nadruk vestigen op je onderwerp.

Heb je moeite om zo’n situaties te herkennen en aan te pakken? Doe dan inspiratie op bij andere fotografen en kijk heel goed wat voor technieken ze toepassen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please reload

Please Wait