Een nieuwe batterij voor m’n Macbook Pro Retina model late 2013

Nog nooit had ik zoveel geld uitgegeven aan een laptop. De vorige was een Macbook Pro 13″ model van 2009 met redelijke specs zoals 8GB geheugen en achteraf voorzien van een 500 GB SSD. De exacte prijs weet ik zo meteen niet meer maar dat was tussen de 1.200 en 1.600 EUR. Die heb ik pas 2019 weg gedaan, dus na 10 jaar, wat gigantisch lang is voor een laptop. De enige reden dat die nog mee kon was natuurlijk dat geheugen en die SSD. Ah en een nieuwe accu (of 2).

En 2013 had ik dus al een vervanger gekocht voor het zware werk, een full spec Macbook Pro Retina met oa 512GB SSD en 16GB werkgeheugen. Dat kostte nieuw maar liefst net geen 3.000 EUR.

Ondertussen is die ook al 7 jaar oud en er is eigenlijk tot zover nog niet zoveel mis mee geweest. De trackpad heb ik eens moeten vervangen na een defect. Daarvoor kon ik op eBay voor een redelijke prijs een tweedehands trackpad vinden.

En ondertussen kan ik de macbook ook niet meer gebruiken zonder deze aan de lader te hangen. De accu is niet aan zijn einde toe maar gewoon helemaal dood. Als je zonder lader werkt gaat deze in minuten tijd van 100% naar 45% en bij die 45% valt de computer ook gewoon uit.

Dus op eBay alvast een nieuwe accu besteld. Ik heb die computer al open gehad voor het vervangen van die trackpad dus ik weet hoe ik aan de accu kan. Het vervelendste aan die computers is eigenlijk dat de accu vast gelijmd zit. Deze kun je wat opwarmen met een haardroger om de lijm te lossen (niet langer dan 1 minuut aan 1 stuk door) en dan met van die plastic tools proberen loswrikken. Wel extreem voorzichtig zijn dat je de accu niet doorprikt en dit alles best uitvoeren bij een accu met max 30% lading. Anders is de kans op ontploffen/ontbranden te groot.

Eens alles terug uit elkaar is ga ik trouwens ook het stof nog eens moeten verwijderen uit de interne onderdelen. Het blazen van de koeling gaat tegenwoordig namelijk ook gepaard met andere geluiden. Hopelijk enkel stof en niet lagers die stuk zijn.

Ik heb zo wel de indruk dat de kwaliteit van alles net iets minder is dan van die Macbook van 2009 die ondertussen weg is. En als ik kijk naar de Macbook van 2017 van ‘t werk dan is dat duidelijk een trend die doorgezet werd tot op vandaag. De computers zijn telkens lichter, dunner, sneller en “noem maar op” gemaakt. Maar vaak gaat dit ten koste van de kwaliteit. Het toetsenbord van die recentere macbook is bijlange niet zo leuk om op te werken als dat van de vorige modellen. En de defecten komen ook gewoon veel vaker voor, zoals schermen, grafische kaarten en poorten die stuk gaan.

Een desktop neem je natuurlijk niet overal mee naartoe maar dan heb je wel een goed scherm op de juiste hoogte en dergelijk toetsenbord en muis. Nee niet die van apple. Dat is dan wel weer een voordeel van de nieuwste Macbooks. Ik steek 1 usb-c connector in en alles is meteen aangesloten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please reload

Please Wait