Het einde van Google Music – Alles wat gratis is moet blijkbaar weg bij Google

Google is niet vreemd van projecten annuleren. Denk aan Google+ die een hele tijd geleden plots verdween. Of hun Google Blog website diensten. Volgens mij moesten die laatste eerst omgezet worden naar Google+ om dan paar jaar later ook die te zien gaan.

En nu was het dus de beurt aan Google Music. Een dienst die ik zelf redelijk intensief gebruikte. En deze was volledig gratis. Paar maand terug kreeg iedereen met een Google Music account bericht dat ze hun muziek moesten omzetten naar YouTube Music. Want ze bieden (bijna) altijd wel een alternatief.

Dus ja dat heb ik dan maar gedaan. Die omzetting was simpel. Aanmelden op je account, een paar stappen doorlopen en het proces was gestart. Ik zou bericht krijgen eens het klaar was. Eens klaar dan ook maar de nieuwe app geinstalleerd voor die YouTube Music.

En daar is het eigenlijk mis gelopen voor mij. Want wat blijkt, YouTube Music is net als de YouTube app een app die je niet op de achtergrond kunt spelen tenzij je een betalend account hebt. En mijn muziek beluister ik natuurlijk met de app op de achtergrond, of beter zelfs met de telefoon in de broekzak. Over de speakers van de installatie in huis, in de auto of soms zelfs voor de kindjes via een wonderboom bluetooth speaker. Allemaal niet meer mogelijk.

En daar stopt het niet. Want ook net als bij YouTube steekt er nu plots reclame tussen de muziek. En dan bedoel ik echt alle muziek, dus ook de muziek die je zelf geimporteerd hebt en dus in je eigen bezit hebt. Ja echt waar, te zot voor woorden eigenlijk… Moest er nu nog reclame tussen de online beschikbare muziek zitten tot daar, vergelijkbaar met Spotify dan. Maar ik heb het hier over m’n eigen muziek die ik jaren gratis, zonder reclame of andere beperkingen, in de Google Music app kon beluisteren.

En ja er is meer… Net als in de YouTube app (val ik in herhaling?) krijg ik nu ook om de haverklap een popup met de vraag of ik echt geen abonnement wil nemen. En als ik nee klik en de app naar de achtergrond breng krijg ik de vraag meteen opnieuw te zien. Een optie om de vraag niet meer te stellen is er niet, alleen Ja of Nee. En die Ja daar blijf ik van weg. Ik heb geen plannen om nog een dienst in huis te nemen.

Wat ik nu ga doen? Eens kijken op m’n Mac Pro of ik mijn iTunes library, mijn eigen muziek dus, terug op m’n telefoon kan synchroniseren en via die weg dan alle muziek via iTunes op m’n telefoon beluisteren. Inclusief afspelen met de telefoon in de broekzak, zonder reclame, zonder pop ups, zonder kosten.

*Ik heb dit artikel nog maar neergepend of ik heb alweer een bericht in m’n mailbox (Google Mail overigens) met de melding dat het gedaan is met de gratis opslag in Google Photos. Of beter, want nuanceren en betalende alternatieven bieden kunnen ze als de beste, dat vanaf nu de hoge resolutie Photo uploads (16MB dus niet full res oftewel originele grootte) ook meetellen voor je opslag. Vroeger was dat enkel het geval voor de originele fotobestanden en waren de hoge resolutie 16MP foto’s gratis in opslag. Met de nadruk op was.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please reload

Please Wait