Mijn Zero SR/F elektrische motorfiets ervaring na 1 jaar en net geen 12.000 km

Het zag er na een half jaar niet zo goed uit voor mijn ervaring met de Zero motorfiets. Ik had plots problemen bij de minste regen en de eerste herstelpoging was duidelijk geen succes. Maar ik kan je ondertussen gelukkig wel vertellen dat het er nu al een pak beter uit ziet. De motor is voor een tweede keer hersteld en voorlopig lijkt het probleem ook echt weg.

Voorlopig maar er is natuurlijk ook nog niet zo heel veel in de regen gereden. Of zo heel veel gereden in gelijk welke vorm. Door covid-19 is de motor al sinds half Maart met moeite gebruikt. Normaal doe ik het drievoudige in kilometers op een jaar op de motor. Er zijn wel al een paar ritten in de regen geweest en tot nu toe waren die zonder problemen.

Verder blijft alles gewoon werken zoals het hoort. Ik heb al verschillende range testen gedaan en de range blijft goed zolang je van de snelweg weg blijft. Om op de snelheid toch net iets verder te geraken ga ik beginnen experimenteren met iets van zelfgemaakt kuipwerk. De extra batterij in de tank zou met 25% moeten opleveren maar die ga ik niet installeren wegens te zwaar en te hoog op de motor gemonteerd. Volgens Zero zelf kun je met de SR/S, wat de gekuipte versie van de SR/F is, tot 15% winnen door achter het scherm te duiken op snelheid. Ik gok dat dat nog beter kan met beter kuipwerk. Maar daarover later meer.

Een aanpassing die ik wel nog ga laten uitvoeren is de extra lader in de tank. De grootste uitdaging daarbij is dat die in de laadruimte komt dus dat ik geen plaats meer heb voor mijn laadkabel. Daarvoor ben ik alvast begonnen met het maken van een eigen, kortere en lichtere, laadkabel. De volgende stap is dan een andere plek vinden waar ik die zou kunnen ophangen tijdens het rijden.

Het laden en de laadsnelheid valt op dit moment niet echt tegen. In de praktijk merk ik dat ik zelden onder de 30% ga en dan zou ik op 1u moeten kunnen vol laden terug. Ik ben gaan rondrijden als experiment en toen had ik zelfs overal bij het laden nog rond de 70% en dan hoeft die maar 30 minuten aan de lader. Het was maar door de snelweg op te gaan dat ik op die 30% resterende accu uitgekomen ben.

Maar die tijd halveren door een extra lader te installeren klinkt natuurlijk wel veelbelovend. Dus die optie ga ik zeker nog bekijken. De laadkabel die ik gemaakt heb is er in elk geval al op voorzien om op de 3 fasen aan volle snelheid bij te laden.

Het vinden van een lader op openbare plekken is met de newmotion (nu shell recharge) pas die ik heb geen enkel probleem in Vlaanderen. Er staan er veel tot in de kleinste dorpen. Vaak aan parkeerplekken aan de kerk. Zo nu en dan kom ik eens een lader tegen die moeilijker te bereiken is op bijvoorbeeld een afgesloten parkeerplaats. Of palen die nog geen 3kW aan snelheid halen of zelfs helemaal niet willen laden. Die 3kW dat kan ik thuis ook in een gewoon 220V stopcontact.

Ik doe dus gewoon verder en ben nog altijd (of misschien beter terug) heel tevreden van mijn aankoop. Als ik deze winter ook door geraak zonder problemen dan zou het wel eens kunnen gebeuren dat ik mijn andere motor verkoop.

2 Comments on “Mijn Zero SR/F elektrische motorfiets ervaring na 1 jaar en net geen 12.000 km

  1. Hoi Hans, ik heb ondertussen een 4000 km gedaan. Op zich alles ok maar omdat ik het grootste deel autostrade doe (en niet licht ben) haal ik maar net iets meer dan 100 km per laadbeurt. Ik let er dan nog op dat ik niet te sportief rij!? Gezien ik een traject van 80 km (heen en weer) doe is dit voldoende maar absoluut niet de de afstand die ze adverteren. Ik heb ook al gemerkt dat mijn traject per auto 80 km is en met de motor eerder 84 (zelfde weg). Wwz dat ook dat nog eens negatief effect heeft op zijn prestaties.
    In de file is hij geweldig, helaas (nooit gedacht dat ik dit ooit zou zeggen) staat er wegens Covid niet veel file meer.

    Kortom, het is een leuk hebbedingtje maar nog te duur en de technologie staat absoluut nog niet op punt.
    Groeten , Filip

    1. Dag Filip, klinkt allemaal herkenbaar. Ik deed voor corona 1 traject grotendeels over de snelweg van 107 km in totaal (volgens Google en auto eerder 100 km). De eerste 5 km zijn binnendoor, de rest snelweg. Maar wel ook meestal een 10 tal km file. Dan kwam ik aan met 10 tot 20% accu over. Wel gewoon vlot 120kmh gereden. Neem die file weg en ik heb denk ik ook heel de accu plat na 100 – 110 km. Volgens mij moet vooral achter een scherm duiken en beter kuipwerk nog helpen op die snelheden. Ik hoop binnenkort wat experimenten te kunnen delen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please reload

Please Wait