Over verschillende film en sensor formaten en de crop factor

In deze aflevering had ik het over de crop factor en om dat uit te leggen ben ik begonnen bij het begin. Het begin van de fotografie.

Een samenvatting van het verhaal:

Eerst was er enkel groot formaat fotografie. Van die grote camera’s die afbeeldingen maakten op een vaste gevoelige plaat. Nu nog in gebruik (in beperkte mate) als technische camera’s met de bekende balg en in perspectief verstelbare lenzen.

Fotografie begon ergens eind 1830 in Frankrijk met Joseph Nicéphore Niépce die een draagbare camera op locatie gebruikte met een vaste plaat. In die tijd was fotografie nog duur en dus enkel weggelegd voor de rijken. En sowieso ook lastig werken met die vaste, grote platen.

Pas in 1880 was er George Eastman die het bedrijf Kodak oprichtte om daar verandering in te brengen. Onder andere door een wegwerp camera te maken. De kodak box camera die je net zoals moderne wegwerp camera’s heel eenvoudig kon bedienen en eens vol naar de fotograaf bracht die het ding voor je open maakte en de foto’s voor je ontwikkelde.

De box camera gebruikte nog wel een groter formaat film maar wel al op een flexibele drager zodat dit opgerold kon worden.

Voor kleinbeeld was het nog wachten op Oskar Barnack die ergens in 1920 met 35mm film op de markt kwam in een leica camera. Daarvoor verdubbelde hij de cinema film van 24×18 mm.

Een bekende fotograaf die rond 1930 die leica 35mm film gebruikte was Henri-Cartier Bresson. Bekend van al dan niet geposeerde en in scene gezette candid fotografie.

O.a. Door reportage fotografie rond WWII die deze stijl van werken overnam werd 35mm film populair en uiteindelijk betaalbaar na de oorlog.

Het echte formaat van 35mm film is eigenlijk 36×24 mm met dus een aspect ratio van 3:2 en een diagonaal van 43 mm. De echte standaard lens voor kleinbeeld film is dan ook een 43mm lens. Maar alles van 43 tot 60mm is doorgaans als standaard geclassificeerd. Langer is dan tele. Korter is breed hoek.

De meeste fabrikanten hebben 50mm lenzen als standaard lens voor kleinbeeld. Minolta had ook een 45mm en die bestaat geloof ik ook van Canon.

Kleinbeeld is wat we in de analoge fotografie hanteren voor 35mm film omdat het kleiner was dan de toen gangbare formaten.

Voor medium formaat is de standaard lens dan weer 80mm dus dat hangt vast aan de grootte van je lens.

En dat is waar de crop factor belangrijk voor is. Tussen aps-c en kleinbeeld of full frame is dat 1.6. Als je de brandpuntsafstand daarmee vermenigvuldigd krijg je het zogenaamde 35mm equivalent.

Voorbeelden van fuji lenzen zijn 23mm, 35mm en 50 en 56mm. Dus dat zijn respectievelijk 35, 50 en 80mm lenzen in kleinbeeld equivalent.

Alle merken hebben zo hun eigen merknamen en afkortingen voor de verschillende formaten. Voor nikon is dat bijvoorbeeld DX voor aps-c en FX voor kleinbeeld of full frame. En niet alle merken verkopen alle formaten. Fujifilm heeft bijvoorbeeld enkel de X series in aps-c en dan de gfx serie die meteen al een midden formaat is.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please reload

Please Wait