Het zwakste punt van de FujiFilm XF 23mm f2 lens

Dit is geen post over uurwerken… al moet ik er misschien wel eens een over maken. Niet dat ik een grote of dure collectie heb. Maar ik heb er wel meer dan 1. Deze foto is een voorbeeld, toevallig van een uurwerk.

Seiko 5 SRPE69K1 All black Sport watch on Nato strap

De foto werd gemaakt met de 23mm lens op volle opening van f2 en zo dicht mogelijk op het onderwerp als het AF systeem toelaat. Alle ingredienten om het grootste probleem met deze lens in beeld te brengen. Namelijk de onscherpte en de blauwe waas rondom zo goed als alles. Het is vooral zichtbaar rond de wijzerplaat en de witte datum en dag aanduiding. Hieronder volgt een foto die ik met m’n iPhone snel gemaakt heb om maar te laten zien hoe het ook kan. Het licht zit op deze foto minder goed maar het toont toch een duidelijk verschil in scherpte.

Zelfde uurwerk, ander licht en vooral andere camera (iPhone 11)

En het is geen onbekend probleem. Een van de verbeteringen aan de laatste versie van de X100 compact camera van FujiFilm was net het aanpakken van die onscherpte van de lens. Want die camera’s gebruiken een, in ontwerp, vergelijkbare lens. Uiterlijk totaal verschillend omdat dat model camera een vaste lens heeft. Maar intern wel vergelijkbaar.

Zolang je dit probleem kent en er ook aan denkt tijdens het fotograferen is er overigens niets aan de hand. Onderstaande foto is met dezelfde lens genomen maar dan met het diafragma ietwat dicht gezet (f2.8), inclusief een poging het horloge verder van de camera af te houden. Mijn andere arm staat ook net nog in beeld voor de lens in de bovenhoek, dus zeker geen perfect foto. Maar wel al een pak scherper dan de eerste in dit bericht.

Opnieuw zelfde uurwerk, deze keer zelfde camera, andere lens, de XF 18mm f2

Begrijp me niet verkeerd, ik ben een grote fan van die 23mm f2 lens en gebruik die echt heel veel op mijn FujiFilm X-E3 compact camera. De lens valt ook op veel positieve vlakken echt op. Ze is betaalbaar, heeft een redelijke maximale opening van f2, is super stil en super snel in scherpstellen, is weersbestendig, licht en compact. Tenzij je dus de hele dag door foto’s op maximale opening en minimale scherpstelafstand wilt maken nog altijd een aanrader!

Ook hier zeflde uurwerk en camera maar andere lens, de XF 35mm f2

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please reload

Please Wait