Pockémon kaarten maar dan over fotografie met verschillende tips

Beter kan ik het eigenlijk niet omschrijven. Maar het ziet er wel tof uit die kaartjes. Kijk vooral zelf op dit overzicht voor een totaal van 72 tips rond fotografie in kaartvorm.

Ik ben er al eens door gegaan en naast dat het allemaal leuk bedacht en leuk vormgegeven is ziet de inhoud er ook echt wel goed uit. Om een voorbeeld te geven, het tweede kaartje in de lijst gaat over het fotograferen van zeepbellen.

Er staat te belichten in de manuele stand. Nu zou je kunnen denken dat ze gewoon bij elk kaartje daar manueel aanraden maar dat is niet zo. Een paar kaarten verder gaat het over portretfotografie en daar raden ze bijvoorbeeld aan op aperture priority mode te gebruiken. En daar is effectief iets voor te zeggen want dan kun je voor die bokeh shots gaan maar door de automatische instellingen je tegelijk ook beter concentreren op de interactie met je model, de compositie, het moment enz.

Verder gaan ze voor een f1.4 opening icm een snelle sluitertijd van 1/500 sec. Dat is natuurlijk wat moeilijk in te schatten zonder lichtmeting maar het geeft aan dat je best geen te lange sluitertijd kunt kiezen (gezien de beweging van de bellen) en een grotere opening neemt (gezien ze voorstellen binnen te fotograferen).

Ze raden ook een vrij hoge ISO waarde van 800 aan, voor camera’s de dag vandaag een waarde die nog niet hoog genoeg is om tegenvallende resultaten te bekomen maar tegelijk wel iets hoger ligt om ook binnen te kunnen werken. Want ze raden dus aan om binnen te werken met licht dat uit een raam binnen valt.

Tot daar nog allemaal tips die ik zelf ook zou kunnen bedenken. Maar dan gaan ze net die stap verder door nog extra tips te geven zoals het gebruik van een zwarte achtergrond en een reflecterende ondergrond. Tot zelfs tips voor de bewerking van je genomen foto achteraf door meerdere opnamen te combineren en vooral de kleuren (vibrancy) op te krikken.

Zomaar een willekeurig voorbeeld uit de reeks om maar aan te geven dat het zeker mooie tips zijn. Ik bekijk zelf of ik hier een paar video’s rond kan maken. Lijkt me wel leuk om dat bijvoorbeeld telkens een specifieke kaart verder uit te werken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please reload

Please Wait