De eerste resultaten met de Viltrox adapter om Canon EF lenzen te gebruiken op FujiFilm GFX camera’s

Zoals ik al een paar keer heb gehint en laten vallen heb ik eindelijk een FujiFilm GFX camera gekocht. Niet goedkoop en de enige reden dat ik me die kon veroorloven was door een grote korting (en mogelijks een foutje op de website :-)).

In elk geval heb ik dus de GFX 50R body kunnen kopen zo voor nog geen 2.700 EUR nieuw. Nadeel is wel dat de lenzen ook zo duur zijn voor dat systeem. De goedkoopste prime lenzen zijn al 1.500 EUR.

Als oplossing ben ik dus gaan kijken naar de Viltrox adapters voor Canon EF lenzen. Canon heeft, net als Nikon, enorm veel lenzen voor full frame (35mm formaat dus) camera’s. De GFX sensor is niet zo heel veel groter dan full frame en de meeste van die lenzen hebben een beeldcirkel die net groot genoeg is.

Wel heb ik het hier over de Canon EF lenzen, de EFS lenzen die gemaakt zijn voor aps-c formaat sensors zullen vaak een veel kleinere beeldcirkel hebben die niet eens voldoende is voor 35mm, laat staan GFX formaat.

Gewoon om een idee te krijgen van de werking van die Viltrox adapters ben ik al eens beginnen testen met een adapter voor het FujiFilm X systeem. Dat is een aps-c sensor dus die is sowieso al minder kieskeurig wat de lens betreft.

Je merkt natuurlijk aan van alles dat het trager en minder vlot werkt dan de echte fujifilm lenzen. Maar het werkt op zich wel. Beeld is prachtig met betaalbare prima lenzen.

De vreemde dingen die ik al gemerkt heb zijn de volgende. Dit is getest op een X-E3 met een Yongnuo 50mm F1.8 Canon EF lens. Dus niet eens een echte Canon lens. Maar de Yongnuo lenzen staan wel op de lijst van de compatibele lenzen van het Viltrox systeem.

– Eerst en vooral de snelheid van het AF systeem. Het heeft veel weg van contrast AF enkel, zoals op de compacte FujiFilm X-1M bijvoorbeeld. Die had nog phase detect AF. Dat is trager en vaak ook missers in niet ideale omstandigheden. Nu ja de GFX met de 50MP sensor heeft ook alleen contrast AF dus dat gaat me niet storen denk ik. Maar als je vergelijkt met een sneller X-systeem dan valt het wel op.

– Plus dat de lens ook heel vaak door heel het AF bereik moet gaan. Zo tussen elke 2-3 composities krijg je geen gewone AF maar dus een volledig verloop. Met die 50mm lens stoort dat nog niet zo heel erg. Maar met een macro of lange tele lens met een lang focus bereik gaat dat echt wel vervelend worden. Zeker als er geen limit switch op zit.

– Sowieso dus niet bruikbaar voor sportfotografie of andere vormen van fotografie waarbij het snel moet gaan. Ook voor video is het niet ideaal. het lijkt wel te werken maar in AF-S ipv AF-C dus je moet zelf (op de X-E3 met touchscreen bv) de focus nu en dan verplaatsen.

– Iets anders vreemd is wanneer je foto’s wilt terug kijken op de camera. Dan zal de lens ook eerst scherpstellen. Een beetje vergelijkbaar met een compact camera waarbij de lens bij ‘t uitschakelen van de camera in de body verdwijnt… maar dan met de scherpstelling.

– En een laatste vreemde ervaring is het veranderen van het f-getal. Dat gaat op deze lens niet op de lens zelf dus je moet dat met het scrollwieltje op de body doen. Eerst stond die op f1.8 en versprong die vanaf daar meteen naar f22 om dan de hele range in 1/3 stops te moeten overlopen om het diafragma terug open te zetten. Daarna werkte het wel gewoon in de juiste richting, dus van f1.8 naar f2, f2.2 enz. Maar als je naar f22 gaat en daar voorbij dan kom je weer op f1.8 uit waarbij je alleen vanaf daar terug naar f22 kunt. Een vreemde ervaring waar je dus wel ff op moet letten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please reload

Please Wait