De echte kracht van de GFX (bijna) midden formaat sensor van FujiFilm

Wie mijn blog volgt weet dat ik de GFX 50R (lees de betaalbaarste GFX) ooit gehuurd heb om een idee te krijgen van de werking. De review die ik er dan van gemaakt heb was nogal hard… Het is geen snel systeem en de vergelijking die ik maakte met mijn APS-C X systeem camera’s konden ook al niet overtuigen.

Een van de testen die ik toen deed was het vergelijken van de low light performance, oftewel hoe goed de camera om kan gaan met moeilijke lichtsituaties en dus vaak ook hogere ISO waarden. Daaruit bleek dat ik met de X-T2 (niet eens de laatste X series camera) eigenlijk minder ruis kreeg dan met de GFX camera.

Nogal onverwachts want hoe groter de sensor hoe beter die zou moeten omgaan met hogere ISO waarden. Een van de vele voordelen van full frame (35mm dus) tegenover APS-C camera’s. Dus dan zou een sensor nog groter dan 35mm toch nog beter moeten presteren zou je denken? De reden dat deze GFX toch niet kon overtuigen (op dat vlak dan) is volgens mij simpel te verklaren doordat de X-T2 ondanks zijn leeftijd nog altijd wel een veel recentere sensor heeft dan de GFX.

Dat merk je bijvoorbeeld ook aan de autofocus opties. Doordat je op de X-series al lang snelle AF hebt door de combinatie van zowel contrast als phase detect systemen. De GFX daarentegen moet het nog altijd met een contrast only systeem doen. En dat is nu eenmaal minder snel en minder nauwkeurig en veel meer afhankelijk van het licht om goede resultaten te geven. Let wel de nieuwste GFX, deze met 100 MP sensor, heeft natuurlijk wel al een hybride focus systeem. Maar dat is een ander budget.

En ondanks die tegenvallende resultaten heb ik toch een GFX gekocht. Eigenlijk vooral omwille van de in camera, single exposure, panorama crop optie. Het trager werken zie ik zelf niet als een nadeel. Dat heb je ook met analoge camera’s, en al helemaal met analoog middenformaat waar je maar 12 (of 16) opnamen hebt per film. En nu ik die camera al wat langer in gebruik heb besef ik dat ik die evaluatie van dynamisch bereik en ISO performantie gewoon totaal verkeerd getest en vergeleken heb.

De grote kracht van die grote sensor is niet zozeer dat je met hogere ISO waarden kunt werken. Wel dat je veel dynamisch bereik hebt, meer dan met de APS-C sensors. En dat kun je testen of benutten door een foto deels onder te belichten en dan in POST te ontdekken hoe waanzinnig veel detail je nog uit die foto kunt halen. Zie onderstaande foto ter vergelijk.

Het is trouwens ook de eerste keer dat ik deze vergelijkings plugin in wordpress gebruikt. Knap gedaan toch!

Dus als die panorama optie je niet kon overtuigen, misschien deze resultaten wel? Wacht in elk geval het goede moment af want ik heb de prijs al zien zakken tot 2.750 EUR. En dat is gewoon een koopje voor dergelijk systeem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please reload

Please Wait