De zoektocht naar mijn eerste Porsche

Voor mijn 40ste verjaardag wil ik mezelf een Porsche kopen. Waarom op m’n 40 ste?

  • Als ik dan de financiele middelen (nog) niet heb ga ik ze wrs nooit hebben
  • Dan ga ik normaal ook geen kinderen meer maken (zeg nooit nooit)
  • Het is een mooie leeftijd voor een midlife crisis toch?
  • Dan zou het huis klaar moeten zijn (inclusief garage) en afbetaald.

Op dit moment ben ik 37 jaar, ik heb dus nog wel even tijd. Maar toch ben ik al meer en meer en alsmaar concreter rond aan het kijken naar wat de opties zijn. Die garage is trouwens nog niet af op dit moment, ik moet de vloer er nog in laten storten… Maar zoals gezegd, we hebben nog tijd.

Waarom een Porsche?

Omdat dat in mijn ogen de enige sport auto is die ook bruikbaar is voor dagelijkse ritten. Je hebt zelfs achterin 2 kinderzitjes. Voorin een redelijke koffer en je kan er betrouwbare kilometers mee doen. En dat alles inclusief de performantie van een rasechte sportauto natuurlijk.

Het is verder ook een merk met een enorme heritage en cult rondom. Zeker als je naar de carrera reeks kijkt. Tegenwoordig betaal je bijna evenveel voor een model van 40 jaar terug als voor een nieuw model uit de showroom. Het boxer concept met de motor achterin is sowieso iets wat me wel aanspreekt.

Over de cult gesproken, ik denk niet dat ik daar echt veel over moet uitleggen toch? Kijk maar gewoon eens op instagram. En het merk zelf is er trouwens ook niet vies van, zo brachten ze onlangs nog een media center ding uit wat gewoon past in de oude modellen. Of de nieuwe targa bijvoorbeeld waar ook een speciale heritage trim voor besteld kan worden.

Nieuw kopen of toch maar niet?

Ze zeggen wel eens dat je eerste Porsche een tweedehands moet zijn. De kans is groot dat dat ook voor mij zo zal zijn. Als ik naar de nieuwprijs kijk is het net over de 100k voor een nieuwe 911, modeljaar 2020. En ik zou eigenlijk de 4×4 versie willen dus dan spreken we over de carrera 4 en die is vanaf 117.000 EUR. Daar koop je een klein huisje voor met wat werk aan.

Het enige pluspunt als ik naar de nieuwprijzen kijk en met de configuratie speel is dat ik niet eens opties nodig heb. Ik zou dus letterlijk een standaard versie kunnen kopen. Dan heb je in 2020 al een sport automaat en leder enz. De opties die er zijn zijn allemaal dingen die ik niet nodig heb zoals elektrische verstelbare stoelen met geheugen enz. Mag ook wel natuurlijk voor die vanaf prijs.

En ja dan heb je natuurlijk recentere, vaak betere, techniek en fabrieksgarantie. Maar het blijft een smak geld. Om nog maar te zwijgen van de bijkomende kosten. Deze video is nog een leuke vergelijking tussen een nieuwe en oude.

Tweedehands dan maar?

Tweedehands denk ik wel dat ik mijn zin ga vinden voor 45.000 tot 50.000 EUR. Dan is het vooral een kwestie van de juiste vinden die hopelijk ook nog betrouwbaar is. Zo fanatiek dat het een luchtgekoelde moet zijn ben ik al zeker niet. En die zijn gewoon ook te duur.

Als je echt goedkoop wilt kun je best kijken naar een porsche met redelijk wat kilometers, die zijn er zeker. En ook naar de eerste versie die niet langer luchtgekoeld was. Die had vooraan lichten met een afwijkende vorm dus die zijn gemakkelijk herkenbaar.

Hoe recenter hoe mooier en groter ze worden. Het is een tijdloos ontwerp dus ik zou het zeker niet erg vinden om bijvoorbeeld met die uitgelopen eivormige lampen rond te rijden. Maar de nieuwe vind ik wel zeker nog mooier. Ik gok dat ik uiteindelijk op zoiets uit kom als onderstaande.

https://i.ibb.co/SnB2X33/Porsche-911-Targa-4-S-2007-88k.png

En het handige aan die vele aanhangers is dat je dan elke advertentie gerust in de porsche reddit groep kunt zetten om feedback te vragen en dan ook echt 20 nieuwe dingen leert over deze specifieke uitvoering (naast dat de prijs te hoog is natuurlijk).

Maar goed eerst maar eens werk maken van die garagevloer en oprit. Prioriteiten stellen!

1 Comment on “De zoektocht naar mijn eerste Porsche

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please reload

Please Wait