De Insta360 One R, een modulaire actiecamera

Ik was al een tijdje op zoek naar een 360 graden camera, voornamelijk voor het filmen van ritten op de motor en fiets. Daarvoor gebruikte ik tot voor kort GoPro Hero session 4 en 5 camera’s, dat zijn die hele kleine blokjes van GoPro. Maar het 360 graden beeld leek me wel een interessante aanvulling daarop. De insta360 one X was de camera die het waarschijnlijk ging worden.

Tot ik op de bekende YouTube kanalen reviews zag verschijnen van een nieuwe camera van Insta360 die vooral opviel door de modulaire aanpak. Je kon het scherm en de batterij loskoppelen maar ook de lens. En die lens kon je danbijvoorbeeld vervangen door een 360 graden lens, ipv de standaard 4K actie camera lens.

Wat volgt zijn mijn eerste bevindingen met het gebruik van die Insta360 One R twin edition. Hou er daarbij rekening mee dat ik dus vooral ervaring met GoPro camera’s heb en dus vooral daarmee zal vergelijken. En ik heb de camera nog maar twee keer gebruikt voor het vastleggen van een rit op de motor.

De Twin Edition

Zelf kocht ik de twin edition voor net geen 500 EUR. Dat betekent dat ik in de verpakking zowel de default 4K actie camera module als de 360 graden module heb. Ik weet zelfs niet over al een 4K optie alleen bestaat. Die 360 graden module is eigenlijk een dubbele fish eye lens setup die dus zowel voor als achter de camera filmt en na het filmen dan de twee opnames gaat stitchen zodat je een 360 graden rondom beeld krijgt.

Het modulaire sprak me wel aan. Niet dat ik nog een actiecamera nodig had maar deze kost niet eens zoveel meer dan bijvoorbeeld de one X van insta 360 waarmee je alleen maar 360 graden opnamen kunt maken. Dus ja waarom dan niet voor de laatste nieuwe gaan?

Het loskoppelen en terug vastzetten van de modules gaat gemakkelijk en ziet er heel goed gedaan uit. Enkel de accu die onderaan op de 2 modules vastklikt lijkt wat schuin te staan omdat er aan de ene kant contactpunten zitten en aan de andere kant niet. Dat is wat slordig maar ik krijg het met geen enkele mogelijkheid perfect aangesloten dus ik zal er maar mee leren leven.

Het vervelendste, waar ik nog altijd mee worstel, is het klepje voor de USB-C poort en de micro SD kaart. Dat klepje moet je met een klik aan 2 kanten vastzetten en dan bengelt het aan een plastiek koordje. Vooral dat vast en los maken is heel vervelend. Nog meer als er ook nog eens een case omheen zit want dat is de opening waarlangs je dit moet uitvoeren maar even groot als dat klepje. Het koordje snap ik wel waarom dat zo opgevangen is, dit klepje moet je natuurlijk gemakkelijk kunnen verwijderen om op die poort een extra module te kunnen vastklikken.

De verschillen met GoPro actiecamera

Ik heb vooral ervaring met GoPro actiecamera’s dus de vergelijking is snel gemaakt. Als we beginnen met de prijs dan betaal je nu voor de laatste GoPro Hero 7 of 8 ongeveer 350 tot 400 EUR. Dat is al niet veel, de Insta360 actiecamera in twin edition uitvoering kost je 500 EUR. Iets meer maar je hebt dan ook wel de extra module. De GoPro session camera’s zijn compacter en goedkoper maar hebben dan bijvoorbeeld wel geen verwisselbare batterij.

De beeldkwaliteit vergelijken is natuurlijk ook belangrijk. Daarbij is me niet meteen een verschil in kwaliteit opgemerkt. Beide doen 4K. De GoPRo is misschien nog net iets beter met dynamisch bereik, al is dat verschil klein. En de gopro lijkt het ook beter te doen bij minder licht. Maar dat zijn kleine verschillen. Punt is dat je van beide camera’s gewoon heel goed beeld krijgt.

Dan de accu duur. Van de Session is die dus niet verwisselbaar, van de andere GoPro modellen wel. Met mijn session kan ik 2 tot zelfs 4u aan een stuk door filmen op 1 accu, vooral afhankelijk van de resolutie van de video. Met de insta360 stopte de camera al na 40 minuten. Nu is die test wel niet helemaal eerlijk gedaan want met de insta360 was ik in 360 graden aan het filmen en alle instellingen stonden nog op default. Het scherm uitschakelen tijdens het filmen is bijvoorbeeld al een heel gemakkelijke winst.

Dan de response snelheid. Een sterk punt van de GoPro camera’s is dat je met een snelle druk op de grote knop met rode cirkel vrijwel meteen begint op te nemen zodat je geen momenten mist. Op de insta360 lijkt dat opstarten ongeveer even snel te gaan. Maar het stoppen van het filmen is wel een pak trager. Opnieuw niet helemaal eerlijk omdat ik ook hier vergelijk tussen standaard beeld op de session en 360 op de insta360 camera. Bij het stoppen moet de insta camera de beelden nog samenvoegen dus dat kost wat tijd. Binnenkort test ik ook de 4K module eens.

Een laatste vergelijking die ik wil maken met de GoPro is de opname van het geluid. Dan moet je wel weten dat ik hier opnames beluister van tijdens het rijden met de motor. De grote luchtverplaatsing is dan je grootste vijand. Als ik stil stond en in de camera sprak was er niets aan de hand. Geluid was goed en wat ik zei, ondanks het dragen van een helm, ook goed verstaanbaar. Dat is op een windstille dag. Tijdens het rijden of in een omgeving met veel wind gaat het al snel over op onverstaanbaar geruis en gedonder. Als oplossing kun je een microfoon adapter krijgen.

GoPro heeft op zijn session camera’s wel een goed werkende oplossing bedacht voor dit probleem. Zij nemen het geluid tegelijk op met 2 afzonderlijke microfoons en gebruiken dan de best klinkende bron. Daarom dat er op een session zowel voor als achteraan een microfoon zit.

De bijhorende software

Eens je beeldmateriaal opgenomen hebt is de eerste stap om deze te verwerken natuurlijk het importeren op je computer, tablet of telefoon. Er is, zoals met alles tegenwoordig, ook een app voor je smartphone beschikbaar waarmee je dan de beelden naar je telefoon kunt overzetten. Let wel we hebben het hier over vrij grote bestanden dus je moet al een telefoon met redelijk wat opslag hebben wil je enkel zo werken. Ik maak gebruik van mijn computer.

De download van de insta360 studio software is vlot te vinden en zonder al te veel zoekwerk heb ik mijn videobestand geimporteerd in die app. Er staan op het kaartje redelijk wat extra bestanden waarvan ik nog niet weet wat de bedoeling juist is, in elk geval geeft de studio software zelf al aan welke bestanden wel of niet te importeren zijn.

De belangrijkste feature van die software is voor mij het exporteren van dat 360 graden beeld naar standaard video. Je kan als 360 gradne online zetten. Op facebook kun je dan bijvoorbeeld je telefoon bewegen om je standpunt aan te passen. Ook op youtube is er ondersteuning voor 360 graden beeldmateriaal. Maar ik wil vooral deze content verwerken in mijn andere standaard video beelden.

Voor ik het beeld kan exporteren kan ik een aantal dingen aanpassen. Handig is bijvoorbeeld dat je ook de uitsnede achteraf kunt kiezen. Zo kun je, net als bij veel actie beelden gebruikt, kiezen voor een breed gezichtsveld. Maar je kan ook een normaler gezichtsveld of juist extremer gezichtsveld selecteren. Het normale gezichtsveld is wel handig om een beter idee van de omgeving te geven. Bochtige wegen bijvoorbeeld zijn niet goed zichtbaar als de beeldhoek te breed is.

De andere instelling is het standpunt wat je kiest. Daarvoor kun je gewoon in de app met de cursor je huidig standpunt verplaatsen. En binnen je video kun je ook verschillende keyframes plaatsen om op die keyframes dan een ander standpunt te selecteren. Plus wat de overgang is die je daartussen dan wilt.

Er zit in de app zelfs een AI functie ingebakken die, als ik het goed begrepen heb, zelf die standpunten en keyframes voor je gaat kiezen. Ik heb een test gedaan en die duurde 4u alvorens alles verwerkt was… maar ik kon het resultaat niet vinden. Er waren geen keyframes op de video gezet dus ik heb sowieso iets verkeerd gedaan. Sowieso lijkt ‘t me handiger om die standpunten en keyframes zelf te bepalen.

En dan de laatste stap is de export naar standaard video. Dat duurde ook nog wel best lang. En eigenlijk begint de video edit dan nog maar voor mij want dan moet ik die export meenemen in m’n standaard video bewerking en daar verder knippen en plakken.

Voorbeeld van de eerste video die ik maakte

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please reload

Please Wait