Mijn eerste spelconsole was een XBOX, de eerste versie

En die heb ik onlangs van zolder gehaald om een paar spellen opnieuw te spelen. Vooral Crimson Skies en Halo zijn leuke spellen. Ik denk dat ik zelf Halo 2 had en m’n jongste broer ook Halo 1. Ik heb zelf pas laat een xbox gekocht terwijl mijn jongste broer er al snel bij was.

Dit was de eerste console van Microsoft als antwoord op de Playstation van Sony. En nu nog zijn beiden aan elkaar gewaagd. Bij de laatste versies is de XBOX zelfs net iets krachtiger dan de Playstation. Al kopen gamers vooral een specifiek systeem (of vaak zelfs gewoon beiden) op basis van de exclusives. Spellen die enkel (of eerst) uitkomen voor een platform.

Halo is daar een voorbeeld van. Die is later op PC wel uitgekomen maar nooit op Playstation. En playstation heeft dan weer spellen zoals Last of Us.

Voordeel van later aankopen is dat je het systeem natuurlijk veel goedkoper hebt. Maar ook dat het een recenter model is waar al redelijk wat verbeteringen aan doorgevoerd zijn. Tegenwoordig koop je die systemen voor 25 EUR tweedehands. Ik had er een modchip in en al snel bleek die modchip veel meer waard dan de xbox zelf. Dus die heb ik er uit genomen en op eBay voor mooi geld verkocht.

Daarbij heb ik spijtig genoeg wel m’n eigen xbox stuk gemaakt. Echt niet slim geweest want ik had eigenlijk eerst moeten alles terug goed zetten met de originele HD voor ik de chip er uit haalde. Dat heb ik niet gedaan en toen ik deze op ‘t laatste moment nog probeerde terug te installeren heb ik het moederbord van m’n xbox stuk gemaakt.

De chip dan maar snel op de post gedaan uit schrik dat ik daar ook nog iets van stuk zou maken. Die was tenslotte wel nog iets waard. En meteen op zoek naar een nieuwe XBOX. Want nu had ik al die leuke spelletjes en geen systeem om ze op te spelen.

Via 2dehands vrij snel een xbox gevonden voor 20 EUR + verzending. Die overgenomen en goed ontvangen. Op eerste zicht bleek alles goed want ik kreeg beeld en zag het opstartscherm op de televisie. Je ziet me in de video ook echt vragen aan Stella een spelletje te geven zodat ik kan beginnen spelen.

En dan gaat het mis. In plaats van verder door te starten komt er een foutmelding op het scherm. Niets spelletjes spelen dus. Snel de koper een foto gestuurd en die beloofde me gelukkig wel mijn geld terug. En inderdaad diezelfde dag nog m’n geld terug gekregen. De xbox zelf mocht ik houden want daar kon hij toch niets mee.

De foutcode op het scherm was 07 wat volgens de kenners op reddit betekent dat de harde schijf niet op tijd reageerde om door te starten. Ik zag duidelijk dat de stickers ongeschonden waren dus deze xbox was nog niet open geweest. Dan kan het een slechte verbinding zijn, in het beste geval.

In het slechtste geval is de harde schijf stuk of wat daar op staat. Zonder modchip kun je namelijk geen andere harde schijf plaatsen of de inhoud van die schijf veranderen. Natuurlijk hoopte ik op het eerste. Dus ik maakte de xbox open.

En het eerste wat je met die oudere modellen moet doen, deze was van 2002, is de clock condensator wegnemen of vervangen want die is van slechte kwaliteit en gaat sowieso vroeg of laat lekken. Dat lekken kan dan de rest van je moederbord beschadigen en zo heel het systeem onherstelbaar stuk maken.

En inderdaad deze was al aan het lekken. Ik heb ze dus weg genomen en alles zo goed mogelijk schoon gemaakt. Een voordeel van de recentere modellen is dat deze die condensator niet meer gebruiken. Je kan ze vervangen of weglaten. Bij weglaten zul je gewoon de tijd opnieuw moeten instellen als je de xbox uit het stopcontact haalt. Dat is het enige verschil. Ik haal ze dus gewoon weg.

Dan eens verder kijken naar de kabels. Elke kabel los gemaakt en terug vast gezet. Geen verschil. Dan maar de volledige IDE kabel vervangen door de kabel van mijn eigen xbox. Nog altijd geen verschil. Het zou nog de voeding naar de HD kunnen zijn maar nu blijkt al snel dat de voeding in mijn eigen xbox een andere connector gebruikt en dus niet zomaar uitwisselbaar is. Dat kan ik dus niet zo eenvoudig testen…

Dan maar verder kijken naar een nieuwe. Ik heb ondertussen via 2dehands al een andere xbox gevonden. Dit keer was het 25 EUR plus verzending. Benieuwd of deze wel zal werken. In de chat zei de vorige verkoper dat hij er vrij zeker van was dat de xbox OK was maar dat hij niet kon testen omdat hij geen kabels had. Deze keer ook gewoon reactie dat de XBOX vrij zeker OK is. We zullen zien.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please reload

Please Wait