Waarom wachten tot het allerlaatste moment met bieden niet de beste eBay tactiek is

Als je al vaker eens iets gekocht of verkocht hebt via eBay dan is het je waarschijnlijk wel al eens opgevallen hoe veel biedingen pas tijdens de laatste minuut binnenkomen. Dat is vervelend als koper omdat je dan soms op het allerlaatste een object misloopt maar evengoed als verkoper omdat je de hele duur van de veiling vreest dat het niet genoeg gaat opbrengen.

En daar zijn zeker oplossingen voor. Zo heb ik bij Amerikaanse online autoveilingen al gezien dat ze de duur van het zoekertje telkens verlengen als er op het einde nog een bod bijkomt. Dat is volgens mij wat ze op eBay ook zouden moeten voorzien. Dan komt er eindelijk een einde aan die “last minute bids”.

Maar daar wil ik het niet over hebben. Ik wil juist aantonen waarom die techniek volgens mij niet zo goed werkt als velen denken (tenzij echt goed uitgevoerd, daarover later meer). En dat aan de hand van een paar schermafbeeldingen van 2 dingen die ik recent verkocht.

Object 1 : een modchip voor de originele xbox

Je weet wel, de eerste echte spel console van Microsoft wat eigenlijk bestond uit standaard computer componenten maar wel een beveiligde ROM waardoor je bijvoorbeeld de harde schijf niet kon verwisselen of veranderen. Tenzij je een mod chip had geïnstalleerd want dan kon je dat omzeilen en dus draaien wat je wou op de xbox en zo ook gekopieerde spelletjes spelen.

Die xbox zelf koop je tegenwoordig vanaf 25 EUR tweedehands, maar die modchip die je destijds voor 55 EUR nieuw kon kopen is nu te koop voor 250 EUR in nieuwstaat. Die van mij is niet in nieuwstaat dus ik had deze te koop gezet voor bieden vanaf 99 EUR, direct kopen voor 159 EUR, beiden veel meer dan wat ik voor de xbox zelf ooit nog zou ontvangen.

Zoals je kunt zien in de afbeelding is er in de 5 dagen dat het zoekertje online stond maar 1 volger opgedoken en geen enkel bod geplaatst… Geen succes dus deze verkoop. En niet omdat de prijs te hoog was want er stond tegelijk een oudere (minder populaire) versie van deze chip te koop voor 145 EUR met een pak meer volgers en er was eerder deze maand een identieke chip voor net geen 200 EUR verkocht alsook een volledig nieuwe voor 230 EUR.

Wat er wel mis was is de vraagprijs of beter de “bieden vanaf” prijs. Er staan op eBay zodanig veel producten te koop dat je bijna nooit de enige verkoper bent en de enige manier om dan verschil te maken is in de prijs. Daarom zou ik aanraden om altijd een vanaf prijs van 0,99 EUR (het toegelaten minimum) op te geven en de duurtijd op 7 dagen te laten staan.

De langere duurtijd betekent dat je als koper wat geduld nodig hebt voor het afloopt, maar evengoed dat er meer mensen de kans krijgen om je object te ontdekken. En de prijs maakt daar ook een groot verschil in. Door een lage startprijs maak je wat je verkoopt aantrekkelijk en krijg je minstens meer views en hopelijk meer volgers. Het zijn vooral die volgers die vaak op het laatste moment alsnog een bod zullen uitbrengen want zij krijgen net voor afloop nog een notificatie.

Dus ik heb het zoekertje opnieuw geplaatst maar nu met een start bod van 0.99 EUR. In de afbeelding van object 2 hieronder kun je zien dat ik na een paar dagen al een veel groter aantal volgers had voor exact dezelfde advertentie van die modchip (op startprijs na dan). Er is ook een bod van 0,99 EUR op dat moment maar dat betekent verder nog niet veel.

Object 2 : een digitale piano

Een wat? Een digitale piano, een synthesizer is dat dan zeker? Dit was een kickstarter die ik had gekocht met de gedachte dat de kindjes hiermee gemakkelijk piano konden leren. Er zit namelijk een app bij en de toetsen geven met gekleurd licht aan welke je moet indrukken. Leuk concept dat zeker.

En ik was er bij die kickstarter heel snel bij dus kon deze uiteindelijk kopen voor iets van 160 EUR inclusief verzending. Je kan deze aan elkaar koppelen dus ik dacht eigenlijk nog van er 2 te kopen maar ik was letterlijk de laatste in die early bird dus dan moest ik voor de tweede meer betalen en dat zag ik dan weer niet zitten (achteraf gezien was het wel een goede investering geweest, lees vooral verder waarom).

Dus het is bij 1 keyboard gebleven. En bij levering stelde het ietwat teleur omdat het geluid niet uit de piano zelf maar uit het gekoppelde device komt. Dat betekent dus dat je er zonder de app, zonder een tablet of telefoon gewoon niets mee kunt doen. In de praktijk werd het dus niet zoveel gebruikt als gehoopt. Dan maar eens kijken of ik er de betaalde 160 EUR nog voor kon krijgen.

En wat bleek, deze dingen worden verkocht voor meer dan het dubbele! Vandaar dus dat een 2de een goede investering was geweest :-). In elk geval heb ik er 1 die ik niet gebruik dus maar verkopen dan. Dit keer meteen een zoekertje aangemaakt voor 0.99 EUR en 7 dagen. En inderdaad al snel meer dan 10 volgers en een eerste bod van 0.99 EUR.

Dat eerste bod zegt niet veel. Het betekent als verkoper wel dat je je object niet meer zomaar kunt verwijderen omdat er al iemand commitment getoond heeft via dat eerste bod. Dat zijn de regels van eBay, volledig terecht natuurlijk. Anders zou iedere verkoper die er niet genoeg uit denkt te halen die dingen gewoon terug verwijderen. En dan loopt eBay trouwens ook de commissie mis.

Waarom wachten niet werkt

Je ziet in deze laatste afbeelding wel 1 groot verschil tussen de 2 objecten die daar nog te koop staan. De modchip heeft nog maar een bod van 0.99 EUR ontvangen en loopt dus nog volop in de kijker. Er komen dagelijks nog nieuwe volgers bij die op het laatste moment ongetwijfeld een serieuzer bod zullen uitbrengen dan die 0.99 EUR.

De piano daarentegen heeft op de eerste dag al een serieus bod ontvangen van 100 EUR. Het volgers aantal is dus ook niet meer zo sterk gestegen als dat van de modchip. Mensen die dit zoekertje zien zien meteen ook al dat ze minstens 101 EUR moeten bieden en sommigen haken daarvoor al af.

Dat terwijl diezelfde personen in het heetst van de strijd misschien wel meer hadden geboden dan wat ze er aanvankelijk voor hadden willen geven. Het begint bij een object te volgen en dan krijg je als het goed is vlak voor dit afloopt nog een notificatie. Als je dan gaat kijken en je ziet die tellers, en mogelijks het bedrag, ook verspringen dan doe je soms onverwachte dingen.

Daarom ook trouwens dat ik altijd zou aanraden van zelf niet op het allerlaatste moment te gaan bieden en zelfs niet te gaan kijken. Beter kun je een automatisch bod uitbrengen voor een maximum bedrag wat je voor jezelf beslist dat het ding mag gaan kosten. Dan loopt de prijs pas op als er ook echt anderen zijn die er meer voor willen geven. En dan krijg je die meldingen ook wel.

Maar goed om terug te komen op dit verhaal. Voor al wie die piano echt wil kopen is die verminderde aandacht natuurlijk ideaal. Vandaar dus dat je beter niet kunt wachten met bieden tot op het allerlaatste moment. Beter kun je al een redelijk bod plaatsen zodat hopelijk het aantal volgers niet te fel stijgt.

update: Modchip is uiteindelijk verkocht voor 82,50 EUR terwijl het keyboard 242,50 EUR opleverde. Ik ben tevreden met die resultaten. Ik bedacht me nog dat ik het zoekertje ‘s morgens vroeg ergens voor 7u onze tijd had aangemaakt en dat mogelijks niet optimaal is. Beide bieders komen uit de US dus ik gok dat je om het onderste uit de kan te halen best ook kijkt wel tijdstip zowel voor Europa als Amerika een normale tijd is.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please reload

Please Wait