Mijn eerste ervaring met Stock Fotografie

Zoals de meeste die beginnen met stock fotografie ben ook ik eerst en vooral gaan kijken naar de foto’s die ik al had. Letterlijk in mijn lightroom library gedoken vanaf het begin (sinds 2011 in mijn geval) en foto’s overlopen in grid modus en daar een collectie maken van foto’s waarvan ik denk dat anderen die zouden kunnen gebruiken.

Eens je weet welke foto’s moet je natuurlijk ook nog een platform kiezen. Op basis van een video die ik had gezien wist ik alvast welke platformen wel of niet werkten. Van de goed werkende platformen waren het vooral Shutterstock en Adobe stock die mij bij gebleven zijn.

Van Shutterstock zou je de meeste views kunnen krijgen, grootste volume. Adobe is een lager volume maar per verkoop wel een hoger bedrag. En dat platform is natuurlijk perfect geïntegreerd in de apps van Adobe zoals Lightroom en Photoshop.

Elke foto die je online zet komt eerst in een upload queue. Gewoonlijk zijn die er na 24 uur wel doorheen. Als die voldoen tenminste. De niet goedgekeurde foto’s blijven een kleine maand online staan. Als je foto niet toegelaten werd krijg je een duidelijke boodschap waarom. Op basis daarvan heb ik ongeveer deze tips kunnen verzamelen van wat niet kan:

  • Merken en product namen zijn niet OK
  • Niet vertaalde tekst fragmenten worden ook afgekeurd tenzij je er een vertaling bij geeft
  • Foto’s met personen of kunst maar zonder release formulier
  • Menu’s van apparaten en elektronische componenten kunnen geweigerd worden op basis van intellectueel eigendom

Bovenstaand regeltjes zijn vaak wel duidelijk en voor de hand liggend. De meeste ben ik dus ook alleen maar bij de eerste foto’s tegengekomen. Maar soms is het minder duidelijk. Die vertaling die nodig is bijvoorbeeld had ik niet zien aankomen bij foto’s van graffiti die er niet doorkomen plus dat er geen vrijgave document is voor de eigenaar van het kunstwerk. Een andere die ik niet zag aankomen is van een menu van een fototoestel die niet doorgelaten werd omwille van intellectueel eigendom.

Voor de rest moet je foto ook groot genoeg zijn met een minimum van 3MP. Een dommigheid die mij telkens overkomt bij het aanmelden is dat ik op de shutterstock website wil aanmelden en dan melding krijg dat ik eigenlijk in de bijdragers sectie moet zijn. Dat staat nog los van de shutterstock website zelf die dus eigenlijk is voor wie wil aankomen. Dat probleem heb ik overigens niet in de app die ook goed werkt.

Tot slot nog deze video met tips die ik zelf nog moet bekijken. Dat zou me verder op weg moeten helpen. Wat ik nu vooral merk is dat ik met de eerste foto’s zowat de helft niet eens door de approvals krijg… en met de rest nog niets van inkomen verkreeg. Ik zit er wel nog maar 2 weken op, dat zal er ook wel mee te maken hebben. En ik moet nog verder foto’s toevoegen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please reload

Please Wait