De goedkoopste GameBoy emulator en de leukste retro spelletjes

Een originele GameBoy, ook wel gekend als DMG wat kort is voor Dot Matrix Gameboy (denk ik toch) is tweedehands best prijzig geworden. Zeker als je ene wil die niet volledig vergeeld is of met wat probleempjes komt. Ook de compactere pocket versie is duur geworden.

Maar gelukkig was er na die eerste modellen ook de immens populaire Gameboy Color. Een waardige opvolger die zowaar compatibel was met de spelletjes van de originele gameboy. Deze zijn zo populair geweest dat je op de eerstvolgende rommelmarkt (als die er ooit nog zijn na corona) in je eigen dorp waarschijnlijk wel een zal vinden. Ook online zijn er nog genoeg te koop zodat je voor 30 EUR een goede, werkende moet kunnen vinden.

En dan kun je dus de originele spelletjes spelen, plus de color spelletjes. Allemaal origineel, zonder illegale roms (wat sowieso moeilijker en moeilijker is hoor ik op verschillende fora). En de cassettes zijn ook vlot online te vinden. Veel spelletjes koop je voor 5 EUR, sommige ben je 10 EUR kwijt. Veel meer dan dat zou ik er zelf niet voor geven. Of het moest een zeldzaam spel zijn of inclusief doos en boekje.

Zoals je in bovenstaande video kunt zien heb ik 1 aanpassingen gedaan aan mijn gameboy. Wel 2 eigenlijk, ik heb een nieuwe shell gekocht en een ander scherm geplaatst. Het scherm is een actief lichtgevend display. Want de originele hebben geen verlichting en maken gebruiken van een reflecterend materiaal achter het scherm om het omgevingslicht te reflecteren. Iets wat dus alleen werkt als je de gameboy in een goed verlichte ruimte in de goede richting vast hebt.

Niets zo vervelend als moeten zoeken naar mooi licht. Dus dat andere scherm was voor mij een must. Spijtig genoeg was het model wat ik wou wel alleen in de US te koop en met iets van 50 USD ook onderhevig aan import, douanekosten en BTW…. Goed voor een totaal van 80 EUR. Er zijn vanuit China goedkopere opties maar daar heb ik dan zelf geen ervaring mee.

Deze van midwest embedded was super gemakkelijk te plaatsen. Er was eigenlijk maar 1 fijn draadje te solderen wat voor de voeding verantwoordelijk is. En voor de rest zit er een kabeltje aan vast wat je zo in de kabelhouder van het originele scherm prikt. Het geheel is wel iets dikker en breder dan het origineel dus je moet in de behuizing een paar stukjes uitsnijden. Dat heb ik zelf met een dremel gedaan maar het kan ook met een breekmes. Bij het scherm zit een papiertje wat als sjabloon dienst doet.

Het enige probleem wat ik had is dat de plastiek cover voor het scherm van de aftermarket shell heel gemakkelijk krast en de plakstrook van de scherm aan 1 kant ook telkens bleef los komen. Die krassen kan ik nog mee leven maar vooral dat los komen was wel echt vervelend. Dat heb ik uiteindelijk opgelost door het scherm met secondelijm extra vast te zetten. Niet echt aan te raden want je ziet nu wel waar die lijm zit.

Binnenkort meer over mijn favoriete spelletjes en hoe je originele en namaak cartridges kunt herkennen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please reload

Please Wait