iPod Shuffle kopen in 2020? En hoe batterij vervangen (want dat zal wel nodig zijn)

Voor de kindjes hun luisterverhalen maken we hier in huis veel gebruik van de versterker met airPlay of onderweg met de wonderboom speaker. Maar heel soms, als het echt stil moet zijn, dan luisteren ze met hun eigen hoofdtelefoon. Natuurlijk wel een speciaal model geschikt voor de kindjes. En dan hebben ze eigenlijk een mp3 speler nodig, zoals die vroeger te koop waren voordat iedereen alles op zijn telefoon deed.

In onderstaande video zie je die hoofdtelefoon, eigenlijk een soort hoofdband met ingebouwde oortjes. En de iPod shuffle en Nano die ze gebruikt om de muziek te starten en te stoppen. Bijkomend voordeel van deze Apple iPod modellen is dat er ook gehoorbescherming op zit (oftewel volume limiet). Je moet dat wel eerst via iTunes activeren. Maar dan ben je wel gerust dat ze het zelf nooit te luid zullen kunnen zetten.

Vooral de shuffle vond ik zelf nog wel een goede optie omdat die interface zo eenvoudig is. Letterlijk 1 aan/uit knop en een draaischijfje met de nodige start/stop en next/previous. En het ding is van metaal gemaakt dus kan best wel wat misbruik verdragen.

Maar die koop je al een tijdje niet meer nieuw en Apple maakt ze ook niet meer. Zelfs die paar webpagina’s die een lijstje geven van winkels en webshops zitten vol met dode links. Het beste resultaat via die weg was een link naar amazon.de waar je de iPod Shuffle nog nieuw kan kopen maar wel voor maar liefst 150 EUR. Nu weet ik niet wat vroeger de nieuwprijs was maar dat lijkt me sowieso eerder in de buurt van de helft van die vraagprijs.

Een beetje verder zoeken leert me al snel dat je beter op 2dehands.be en eBay.be op zoek kunt gaan naar een echte tweedehands. Dan betaal je nog altijd tussen de 30 en 60 EUR, afhankelijk van de staat, wat nog redelijk veel is. Maar soms zie je er wel iets goedkoper passeren, al dan niet omdat er toch iets mis mee is.

Echt veel kan er eigenlijk niet aan stuk. De kans is wel groot dat de batterij het op zijn eind is. Deze dingen hadden nieuw al een heel kleine single cell (3.7V dus) lipo accu van slecths 50 mAh. Dat is al niet veel en als je er dan op termijn ook niet veel meer van kunt aanspreken… ja dan blijf je met een ding dat enkel nog werkt indien aangesloten. Gelukkig dit iFixit artikel met de nodige uitleg over hoe je de batterij zelf kunt vervangen.

Dat heb ik ondertussen dus ook gedaan en vooral het openmaken van zo’n shuffle kan een pak gemakkelijker dan wat online beschreven staat. De truc die ik gevonden heb is om het metalen clipje op de achterkant voorzichtig als hefboom te gebruiken om zo de achterkant bol te zetten. Een kleine bolling is al voldoende om de weerhaakjes los te krijgen van de wand waar ze achteraan haken.

Eens het open is moet je natuurlijk wel nog een vervangende accu hebben om er in te plaatsen. Deze vinden bleek moeilijker dan verwacht. Een paar pogingen met andere heel goedkope mp3 spelertjes (echt nog geen 3 EUR) om de accu daar uit te slopen bleken al snel geen success omdat die vaak een grotere accu bevatten.

Dus dan maar op zoek op eBay. De eerste hits zien er niet te goed uit want ze vragen meer dan 30 EUR voor zo’n mini batterijtje :o. Belangrijk is dat er ook een circuit in de batterij zit om die te beschermen tijdens het opladen en tegen volledige ontlading. Wel belangrijk want anders kan die in brand vliegen. Uiteindelijk heb ik mijn zoekopdracht aangepast en enkel op de specificaties van de batterij gezocht en daarbij dure woorden als “iPod” laten vallen. En al snel kwam ik op deze hit uit via Duitsland.

Dus besteld en vrij vlot ontvangen. In de video kun je ook zien dat ik de twee batterijen met elkaar vergelijk en er toch redelijk wat verschil in de afmetingen zit. Normaal is dat niet zo’n probleem want het gaat hier echt over millimeters. Maar in dit geval dus wel want de behuizing is ongelooflijk krap. In het klepje zit zelfs een uitgehold deel om plaats te maken voor de 3,5mm audio aansluiting.

Met wat gepruts en aanpassen heb ik het geheel er uiteindelijk wel in gekregen. Maar het bleek dus moeilijker dan verwacht. Belangrijkste is dat ik het kleine circuit wat op de contacten van de nieuwe accu zit los gemaakt heb en vervangen door dat van de originele batterij. Het nieuwe was simpelweg veel te dik. En bijkomend voordeel is dat ik nu ook de dunnere, originele draadjes kon gebruiken.

Ah en voor wie dat zoekt is er hier nog een link naar de handleiding.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please reload

Please Wait