Respecteer je eigen compositie met deze App tip

Oké dit klinkt misschien wat vreemd… het probleem is dat ik meer en meer foto’s online zet en achteraf besef dat die in de verkeerde verhouding verschijnen.

Een klassiek voorbeeld daarvan is Instagram. Daar kun je letterlijk maar tussen 3 formaten kiezen. Square (1:1) of horizontaal (2:3) of verticaal (5:4) … En laten dat nu net allemaal verhoudingen zijn die ik eigenlijk zelf zelden gebruik.

Of wat met snel een video bewerken en daarin een aantal foto’s laten zien. Vooral daar had ik me al een paar keer laten vangen. In de meeste apps krijg je dan een uitsnede die het beeld vult, dus een 16:9 cinema verhouding. Of soms, zoals in de iOS iMovie app, dan is de default een “ken burns” style effect waarbij je foto over het scherm danst. Vooral dat laatste stoor ik me aan (ja in mijn eigen video’s dus).

Maar de oplossing is eenvoudig. Het enige wat je moet doen is op voorhand de achtergrond van je foto uitbreiden (dat kan in Snapseed app bijvoorbeeld) en dan uitknippen in de juiste verhouding voor dat medium. Dus voor video uitknippen in 16:9 en voor instagram in de verticale of horizontale verhouding (zie eerder).

Bij dat uitbreiden in snapseed is de default opvul methode de “smart fill” optie, dit moet je wel nog aanpassen naar zwart of wit. Ik gebruik zelf meestal wit. Voor instagram heb je sinds kort ook de dark mode dus dan kun je op voorhand niet weten of je gebruiker kijkt in de witte of de zwarte app. Maar wit ziet er uit als een passe partout wat voor mij, om die reden ideaal is.

Het wijs zich verder allemaal wel uit hoe je deze apps kunt gebruiken. Als je andere verhoudingen nodig hebt kun je best meteen overschakelen op de Photoshop Express app voor iOS en Android. Daarin staat het vol van de presets en de mogelijkheden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please reload

Please Wait