Kodachrome II film simulatie recept voor FujiFilm camera’s, getest op X-E3

Opnieuw op wandeling een film simulatie recept getest. Deze keer was het de beurt aan een recept voor KodaChrome II wat veel weg heeft van de standaard classic chrome simulatie van FujiFilm.

Ik ben zeker fan van dat Classic Chrome dus het verbaast niets dat ik deze ook graag gebruik. Net zoals bij de vorige kun je natuurlijk altijd in RAW + JPEG fotograferen om ook het origineel nog te kunnen gebruiken.

Voor zover ik weet (heb het ff moeten opzoeken) is KodaChrome een zeer oude dia film die sinds 1935 bestaat en vooral geliefd was voor de hoge scherpte, natuurlijk kleuren en lange houdbaarheid. De film gebruikte een ander ontwikkelproces dan de standaard dia films. En zou verder voor een groot aantal beroemde foto’s gebruikt zijn, maar goed dat kun je van elke populaire film wel zeggen.

Wel is het zeker zo dat positief film of dus dia vaak gebruikt wordt omwille van de hogere kwaliteit tegenover negatief film. Maar het bevat ook minder rek als het over belichting gaat dus je moet bij dia wel goed opletten dat je de belichting juist hebt.

Wij hadden thuis een dia projector om de foto’s van de vele reizen die m’n ouders met ons maakte opnieuw te bekijken. En het enige wat je nodig hebt (naast de dia projector en de elektriciteit voor die projector) is een groot wit oppervlak om op te projecteren. Daar stopt ook wel mijn ervaring, ik heb verder volgens mij nog nooit dia opnamen gemaakt.

Waar ik zelf deze specifieke simulatie gevonden heb https://fujixweekly.com/2020/02/12/fujifilm-x-t1-x-trans-ii-kodachrome-ii-film-simulation-recipe/

Alternatief overzicht https://www.fujirumors.com/this-pdf-lists-80-fujifilm-film-simulation-custom-profiles-you-can-try-out-yourself/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please reload

Please Wait