Handige Lens Ribbon tool nu online beschikbaar

Op tweakers werd recent een heel oude post van onder het stof gehaald waarin een excel bestand gedeeld werd om op basis van je brandpuntsafstanden een lens ribbon te maken. Dit is een overzicht van de coverage van je lenzen in een tabel. Die van mij ziet er dan zo uit (als ik enkel m’n Fuji X prime lenzen opgeef).

Maar kijk vooral zelf hoe de coverage van je lenzen er uit ziet. Dit kan zeker een handige tool zijn om te kijken waar je nog met grote hiaten zit (die je dan desgewenst met een nieuwe aankoop kunt opvullen). Ik zou wel aanraden de excel links te laten liggen en meteen voor de online versie te gaan die recent opgezet werd.

Als ik zelf naar de lens roadmap van fujifilm kijk zijn er eigenlijk niet zoveel lenzen over die ik nog zou willen. Dan denk ik vooral aan onderstaande twee en van beide lenzen heb ik al een goed fujifilm alternatief. Echte noodzaak is er dus zeker niet.

  • XF 23mm f1.4 – ondanks dat ik de 23mm f2 al heb
  • XF 50mm f2 – wat dan weer dichtbij de 56mm f1.2 komt maar veel compacter

Van de 16mm f1.4 en f2.8 combinatie heb ik de 1.4 variant gehad maar die gebruikte ik gewoon te weinig en ipv de 16mm f2.8 kan ik altijd mijn 16-55mm f2.8 zoomlens gebruiken. De resultaten daarvan zijn zo goed dat bijna alle prime lenzen overbodig worden. Het is vooral voor ‘t compacte formaat dat ik die nog heb en gebruik. Ook iets waar de 16mm f1.4 niet aan voldeed. Dus die is al een tijdje geleden terug verkocht.

Dat is dan voor het X-systeem van FujiFilm. Van de GF lenzen heb ik wel nog een hele reeks die ik wel zou willen… maar die zitten allemaal in een andere prijsklasse waardoor de kans heel klein is dat ik die ooit ook echt zal bezitten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please reload

Please Wait