TIPS voor beginners om te VLOGGEN en FILMEN met je iPhone of smartphone (ook geluid en bewerken)

In deze video geef ik je mijn tips om te vloggen, video te maken en te filmen, van opname tot bewerken, met enkel en alleen een iPhone of elke andere smartphone.

Ik heb de laatste 4 weken van 2019 op mijn persoonlijk video kanaal (zie https://www.youtube.com/channel/UCbOZdHA4hf6Nqhq2Bqr74YA ) telkens op het einde van de week een vlog gemaakt. Daarvoor heb ik enkel en alleen mijn iPhone 8 gebruikt.

De grootste uitdaging is zonder twijfel het geluid. Vooral buiten zul je al snel last krijgen van wind in de microfoon. Je kan proberen met zo’n “deadcat” materiaal dat deels te dempen maar nog beter is meteen een Shure MV88 of andere externe microfoon te kopen. Goedkoper alternatief is de mislukte geluidsopnamen van de video uit te zetten tijdens edit en in huis de tekst opnieuw in te spreken op je telefoon.

Tenzij je de laatste nieuwe iPhone 11 hebt kun je best de achterste camera gebruiken omdat die optisch gestabiliseerd is (minder schokkende beelden tijdens stappen) en in 4K kan filmen. Nadeel is dat je niet kunt zien wat je opneemt. Pas op de laatste iPhones kan dat nu ook met de front camera en dan kijk je ook meteen op je scherm wat je opneemt. Vergeet niet in de lens te kijken wel.

iMovie is zeker op smartphone en tablet een aanrader met de voornaamste edit opties die nodig zijn om de verschillende fragmenten aan elkaar te plakken, de slechte stukken er uit te knippen en er een leuk muziekje onder te plaatsen. Die muziek kun je trouwens zo in iMovie vinden (iOS versie toch).

Op de computer ontbreekt die muziek bibliotheek maar daar kun je dan wel weer meerdere sporen video (en geluid) boven elkaar plaatsen. En ook voor het invoegen van afbeeldingen heb je op de OS X versie net iets meer opties.

Deze video neem ik trouwens op met m’n iPhone 11 aangevuld met beelden gemaakt met de FujiFilm X-H1 en ook hiervoor is alles op de telefoon bewerkt met iMovie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please reload

Please Wait