Waarom ik al mijn FujiFilm NP W126s accu’s en batterijen label en meteen oplaad met de NITECORE FX1

FujiFilm gebruikt voor zijn X-systeem camera’s de NP-W126 accu en doet dit al sinds het begin van de X-M1, X-T1 en X-E1 tot nu de X-T3. Het enige wat eens gewijzigd is is de toevoeging van een S op het einde van de productnaam, dus de NP-W126S accu, en dat was eigenlijk alleen iets met een hitteschild om problemen tijdens langere video opnamen op te lossen.

Ik heb zelf al redelijk wat accu’s verzameld over de tijd, want bij elke camera zit telkens ook een accu en een lader. De laders pak ik niet eens meer uit, daarvoor gebruik ik een veel handigere 12V USB versie van nitecore waarmee je 2 accu’s tegelijk kunt opladen.

Eigenlijk heb ik nog maar 1x een nieuwe accu afzonderlijk gekocht. Dat was omdat ik toen nog maar 1 fuji body had en op het punt stond op reis te vertrekken. Dan leek het mij handig om een extra accu te kunnen opladen terwijl ik de andere gebruikte in de camera.

De accu’s afzonderlijk kopen is zeker niet goedkoop. Je bent zeker 55 EUR, vaak eerder 70 EUR kwijt voor de originele FujiFilm accu’s. Er bestaan alternatieven van andere merken die goedkoper zijn maar daar heb ik zelf geen ervaring mee.

Het eerste wat ik doe bij een nieuwe accu is er een label op kleven met de datum van aankoop. Zo weet ik altijd welke de recentste en welke de oudere accu’s zijn.

Want hoe je het ook draait of keert, die dingen gaan er door gebruik op achteruit. Dus als ik dan op shoot vertrek neem ik de 2 recentste die opgeladen zijn. Dit is belangrijk omdat accu’s door tijd en gebruik minder goed gaan presteren.

Ik hou niet zozeer bij welke opgeladen zijn en welke niet. Als een accu leeg is dan gaat die meteen de camera uit en de lader in. Van zodra die vol is gaat die in een hoesje waar dus enkel volle batterijen in zitten.

Een lithium accu is niet graag leeg en ook niet graag volledig vol geladen voor langere tijd. Om dat ik genoeg wissel tussen camera’s en dus ook accu’s en ook vaak snel een accu er doorheen jaag door video op te nemen heb ik nooit een accu die lang blijft liggen.

Voor video kun je er misschien niet lang mee opnemen, iets van 30 minuten gok ik zo. Voor foto’s alleen kun je echt lang met een enkele accu doen. Op volle toeren, tijdens een sportsessie met dus continu AF en tracking en vele shots na elkaar kan ik 1000 opnamen maken op 1 accu.

Op de Nitecore lader zit trouwens ook een scherm waarop je kunt zien hoeveel mAh er in de accu zit en hoeveel er in gaat tijdens het laden. Er is een indicatie van conditie maar zelfs m’n oudste accu’s geven nog altijd aan dat deze in goede conditie zijn. En ik gebruik ze nochtans vaak.

Dus ofwel werkt die indicatie niet ofwel zijn fujifilm accu’s gewoon goed. Ik heb nog maar 1x een accu los gekocht en dat was een originele van FujiFilm. Ik heb 1x een accu van een ander merk in gebruik gehad via een tweedehands body (de X-E2s was dat) maar die camera is ondertussen ook weer doorverkocht met die accu. Ik kan er verder weinig over vertellen. Maar ze bestaan en ze zijn goedkoper.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please reload

Please Wait