Zo kun je een interval of time lapse video maken van je foto’s

Timelapse video kun je maken met verschillende apps direct op je smartphone of tablet. Maar wat als je een time lapse met hoge kwaliteits foto’s van je digitale camera wilt maken?

Waar een time lapse van maken?

Zoals elke vorm van fotografie vraagt ook deze de nodige voorbereiding. Zorg dus dat je alle materiaal bij je hebt en maak niet de fout die ik maakte in de video door er aan te beginnen zonder volle of reserve batterij.

Gelukkig was ik maar een test aan het doen in de tuin, dus ik kon even snel een extra accu gehaald hebben om verder te doen. Maar op locatie kun je dit dus niet.

Een time lapse werkt het best met een onderwerp waarvan een deel in beweging is. Denk bijvoorbeeld aan foto’s van de lucht met duidelijke wolken in beweging. Of als we bij het weer en de lucht blijven foto’s van de zon die in de loop van de dag verloopt. Of het zelfde maar dan ‘s nachts met de sterren of de maan.

Wat ook kan is een drukke straat met mensen die als mieren (wat op zich een leuk onderwerp is) heen en weer lopen. Of een straat met verkeer, al dan niet ‘s nachts met foto’s van de verlichting.

Vervolgens de foto’s zelf maken

Gebruik om te beginnen een statief en draad ontspanner of app om de foto op afstand zonder beweging te maken. Gelijk aan hoe je dit zou doen voor een andere vorm van foto combinatie zoals HDR of om een groter scherptediepte veld te bekomen.

Maak je foto’s ook met manuele instellingen om de belichting zo gelijk mogelijk te houden. Indien nodig kun je tussen de verschillende opnamen met manuele instellingen ook corrigeren. Maak verder je foto’s in RAW om ook achteraf op de computer zoveel mogelijk flexibiliteit te hebben om eventuele exemplarische fouten recht te zetten.

Voor landschappen kun je manueel op oneindig scherpstellen tenzij je iets belangrijks in je voorgrond hebt dat zeker in focus moet zijn. Belangrijkste is dat je geen autofocus gebruikt want die kan verspringen tussen opnamen, bijvoorbeeld als er plots iets voor je lens springt.

Afhankelijk van de snelheid van de beweging kies je een sluitertijd maar ook de tijd voor voor je interval. Dus hoeveel tijd je tussen de foto’s laat. Bewegende mensen en snelle wolken werken best met een interval van rond de 2 seconden. Normaal bewegende wolken 5 seconden. Extreem trage wolken 10 seconden. Voor het verloop van de zon overdag of de maan & sterren ‘s nachts werkt een langere tijd van 30 seconden dan weer goed.

Bij mijn video kun je zo nu en dan de kleuren zien verspringen. Dit is volgens mij door de auo witbalans instelling die ik gebruikt heb die bij een paar foto’s een andere instelling opleverden die, eens in de reeks opgenomen, heel fel opvalt. Ik heb dit er in het eindresultaat bewust in laten staan om duidelijk te laten zien hoe het mis kan gaan. Ik kan dit wel gemakkelijk oplossen door de witbalans gelijk te zitten van alle RAW opnamen voor ik de foto’s naar JPEG exporteer.

Maak verder voldoende opnamen op locatie. Hou er rekening mee dat je voor een standaard video in Europa met 25 frames per seconde werkt. Dus je hebt per 25 foto’s die je maakt telkens 1 second video. Tenminste als je een naadloze video wilt. Je zal zien dat ik met een andere instelling gewerkt heb in het eindresultaat.

De foto’s samenvoegen doe je zo

En dan de laatste stap. Doordat je de opnamen best in RAW maakt zul je deze eerst moeten omzetten naar JPEG. Dat heb ik zelf met lightroom gedaan. Dit is ook het ideale moment om alle foto’s na te kijken op afwijkende instellingen en die eerst goed te zetten.

Om dan van die foto’s tot een video te komen heb je een paar opties. Het beste artikel wat ik zelf kon vinden was dit op medium over time lapse video’s maken op mac. Bleek alleen wel een artikel van 2016 waardoor de meeste opties niet meer beschikbaar waren. De interval app bijvoorbeeld staat niet meer in de app store. En de tlassemble terminal app was nog wel online te vinden maar niet te compileren op OS X catalina (de laatste). En de app die ik kon downloading bleek een GUI app te zijn die duidelijk ook niet op Catalina werkt.

Dus toch maar voor de meeste voor de hand liggende optie gegaan. Namelijk iMovie zelf. Het grootste nadeel daarvan is dat je alle foto’s dus in de tijdlijn moet droppen en dan alles selecteren en de tijd instellen die elke foto mag innemen. Ik heb zelf gekozen voor 0,3 seconden. Als je echt vloeiend beeld wilt moet je dus naar 1/25 of 0,04s gaan om 25 fps te bekomen.

Andere opties

Er zijn naast goede apps (oa van instagram) trouwens ook controllers die je camera van op afstand kunnen bedienen en een ingebouwde timer hebben om dus op de juiste momenten een foto te maken.

En dit kun je combineren met een gymbal want veel gymbals hebben ook nog eens de optie om naast de interval ook een beweging in te stellen en te automatiseren. Misschien dat ik dat binnenkort wel eens uitprobeer.

Nog een interessant artikel via fujifilm zelf https://fujilove.com/shooting-time-lapse-video-with-the-fujifilm-x-series/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please reload

Please Wait