Het probleem met shotgun microfoons voor vloggen (en mijn oplossing)

Ik gebruik al een tijdje shotgun microfoons tijdens het maken van video. En ik ben zeker niet de enige. Hieronder de video voor wie dit verhaal liever bekijkt dan leest:

Ik ben ooit begonnen met de Rode Video Mic Pro die vrij groot was maar wel een eigen voeding en dus versterking van signaal. Daardoor kun je het volume van de versterker in de camera zeer laag laten staan want die ingebouwde versterker heeft nogal last van de werking van de camera zelf met allerlei bijgeluiden tot gevolg.

Het grootste nadeel van die microfoon was eigenlijk dat je deze zelf altijd aan (of uit) moest zetten. Dus heel soms vergat ik die aan te zetten en dan had ik een hele video zonder geluid. Of ik was vergeten van ze uit te zetten op het einde en bij de volgende opname blijkt dan de batterij plat te zijn. Dat laatste is nog snel op te lossen met een reserve accu (zo’n 9V ding). Dat eerste… ja dan moet je gewoon de video opnieuw maken of achteraf inspreken.

Die aan/uit knop hebben ze op de nieuwe versie van die microfoon trouwens wel netjes opgelost. Nu springt deze dus vanzelf op van zodra je de camera inschakelt en gaat ook terug uit als de camera uit staat. Niets meer te vergeten dus. Al is dat niet hoe ik het opgelost heb.

Want dat was eigenlijk niet mijn grootste probleem. Zo’n shotgun microfoon neemt heel gericht geluid op. Dat zet je dus best in de richting van de lens, dan neem je zoveel mogelijk geluid op van wat je filmt en zo weinig mogelijk ander, mogelijks storend, omgevingsgeluid.

Tot daar alles goed zou je denken maar daar zat juist mijn probleem. Als ik vlog wissel ik vaak van standpunt tussen het filmen van mezelf en hetgeen ik aan het doen ben. En dan hoor je dat het geluid wisselt van goed (microfoon op mij gericht) naar slecht (microfoon op onderwerp).

De microfoon dwars op de camera zetten zou een oplossing kunnen zijn maar daarvoor moet ik allerlei adapters monteren want het voetje op de microfoon zelf is rechthoekig en past dus maar in 2 richtingen (voor of achter).

Een andere oplossing is het afzonderlijk opnemen van geluid via een externe recorder en kleine lav microfoon. Dat heb ik in het verleden wel gedaan en werkt maar dan moet je natuurlijk wel de video en het geluid altijd nog samenvoegen in post.

Dus heb ik nu een andere oplossing gevonden in de Rode wireless go set. Daarmee krijg je een ontvangen die je via de audio kabel op je camera aansluit. En een afzonderlijke unit die je bij je draagt met ingebouwde microfoon. Het geluid gaat dan draadloos naar je camera. Alle voordelen van een kleine microfoon op je lichaam gecombineerd met de voordelen van een microfoon op je camera die rechtstreek in je camera geplugd zit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please reload

Please Wait