Straatfotografie en candid portretten van de kinderen

Deze titel vat mijn passie voor fotografie mooi samen. Er zijn zoveel verschillende vormen van fotografie en ik heb ze nog lang niet allemaal uitgevoerd. Maar ik weet wel van alles wat ik al heb gedaan dat ik gelijk hoe toch altijd bij 2 vormen terug kom.

De candid portretten van mijn eigen gezien, en dan vooral van de kinderen. Al staat vrouwlief van tijd tot tijd ook heel mooi op de foto. Je kan het onderwerp of moment zo zot niet bedenken of ik heb het vastgelegd.

De beste foto’s die ik maak zijn dan vaak foto’s van de kinderen die bezig zijn met iets. Foto’s die niet geposeerd zijn. Niet dat ze niet mogen kijken in de lens of zo. Je kan perfect iemand spontaan in de lens laten kijken zonder dat het geforceerd of geposeerd overkomt.

Toegegeven het is niet gemakkelijk maar het kan. En ik vermoed dat het met kinderen (die bezig zijn) net iets gemakkelijker is dan met volwassenen. Of toch als we het hebben over volwassenen in mijn vriendenkring. Mensen die weten dat ze gefotografeerd worden.

In schril contrast met de candid foto’s die ik op straat maak. Die mensen weten in veel gevallen niet eens dat ze op de foto staan. In zekere zin zijn deze situaties vergelijkbaar in dat ik mensen fotografeer die ergens mee bezig zijn. Als ik dan toch een aanknopingspunt tussen de twee moeten zoeken.

https://www.instagram.com/p/BxspHh_o0KP/?utm_source=ig_web_copy_link

En ook op straat is het vaak (maar niet altijd) om zeep eens de persoon weet dat hij op de foto staat. En dan heb ik het nog niet eens over confrontaties, over mensen die niet op de foto willen.

En er is ook veel verschil tussen de verschillende straten. In studentensteden zoals Leuven en Gent of zelfs in Antwerpen kom ik er zelf veel beter mee weg rond te lopen en foto’s te maken. Ook in Brugge trouwens maar dat heeft meer te maken met de vele toeristen die ook continue fotograferen.

In kleinere dorpen en steden hebben de mensen je al snel in de gaten en volgen je dan heel wantrouwig. Niet dat ik mij snel laat tegenhouden, want ik doe tenslotte niets verkeerd. Maar ik kan me voorstellen dat het als beginner een moeilijke start kan opleveren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please reload

Please Wait