RAW foto’s maken met je smartphone

Jazeker dat kan, ik heb er in het verleden al een en ander over geschreven toen ik met de lightroom app voor Android en iOS op stap ging. Ondertussen zijn er meerdere opties, vooral de moment app (ja die fabrikant van smartphone opzet lenzen) ziet er veelbelovend uit.

In onderstaande video’s ben ik dus op zoek gegaan naar de verschillen tussen en de mogelijkheden van de twee gratis apps. Beide apps zijn volledig gratis. Voor de Android versie heb je wel duidelijk een recent toestel nodig. Met mijn Nexus 5X bijvoorbeeld kon ik de app al niet meer in de Google play store vinden.

Deel 1 waarbij ik de opties bekijk:

 

Deel 2 waarbij ik ook echt op stap ga om een paar foto’s te maken:

 

Wat in die laatste video vooral naar voor kwam is trouwens dat de resultaten echt wel goed zijn maar zelfs de recentste telefoons redelijk wat tijd nodig hebben voor het verwerken van de foto eens die gemaakt is.

Dat is trouwens ook wat ik destijds met de lightroom app ondervonden heb. Toen probeerde ik straatfotografie met deze app en een smartphone. Al snel bleek dat je wel heel goed moest je moment afwachten omdat je eens de foto gemaakt je telefoon de nodige tijd moet geven om die foto te verwerken en op te slaan.

Een ervaring die ik trouwens ook had toen ik de FujiFilm GFX 50 R gebruikte voor straatfotografie. Nu moet die camera wel foto’s van 50 MP opslaan en verwerken.

Op zich geen groot probleem zo lang je dit maar op voorhand weet zodat je goed de juiste momenten kunt afwachten. Want je krijgt hierdoor vaak maar 1 kans om iets vast te leggen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please reload

Please Wait